Picula u Crnoj Gori

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru, Tonino Picula boraviće od danas u trodnevnoj posjeti Podgorici, prvoj  od imenovanja na tu poziciju u oktobru prošle godine.

Picula je, uoči odlaska u Podgoricu, kazao da su mu, kao poslaniku EP, koji se od početka mandata bavi vanjskom politikom s posebnim angažmanom oko Zapadnog Balkana i bivšem ministru vanjskih poslova Hrvatske, dobro poznate političke prilike u Crnoj Gori.

„Od svih zemalja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji (EU), Crna Gora je najdalje odmakla u pregovorima.

Kao izvjestilac EP radim na tome da pomognem jačanje institucionalnih kapaciteta Crne Gore, kako bi što prije ispunila kriterijume za punopravno članstvo u EU", poručio je Picula.

Kako je objavljeno na njegovoj zvaničnoj Internet stranici, Piicula će se u Podgorici sastati sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem, ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem, šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom i predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem.

Najavljeno je da će, osim pristupanja EU, Picula sa sagovornicima razmatrati i trenutno aktualne političke teme u Crnoj Gori. Tokom posjete Crnoj Gori, Picula će obići i hrvatsku zajednicu u Kotoru.

 

Izvor: MINA