Kampanja dezinformisanja loše utiče na društvo

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ivica Ivanović kaže da agresivna i jako opasna kampanja dezinformisanja i izazivanja panike, kojoj svjedočimo ovih dana, može loše utiče na cjelokupno društvo i državu.

Crna Gora će se, kako je poručio, svemu tome uspješno oduprijeti i očuvati mir, stabilnost i nesmetano funkcionisanje svih segmenata društva.

"Ističem da su država, Vlada i Ministarstvo odbrane odlučni da se odupru svakoj vrsti pokušaja narušavanja stabilnosti i ugrožavanja sloboda i prava građana da budu pravovremeno, tačno i istinito informisani'', poručio je Ivanović.

Objašnjava da sve ovo što vidimo ovih dana spada u hibridne prijetnje, koje su nekonvencionalnog karaktera. ''Kada kažemo hibridne prijetnje, prije svega mislimo na koordinirane aktivnosti koje su usmjerene protiv demokratskih društava i institucija sistema.

Dakle, obuhvataju sajber napade, kampanje dezinformisanja, razne oblike ekonomskog, političkog i svakog drugog pritiska, kojima se nastoji izvršiti uticaj na funkcionisanje institucija i proces donošenja odluka'', istakao je Ivanović.

Uzimajući u obzir iskustvo iz 2016, ali i činjenicu da je ovo izborna godina, Ivanović kaže da se pristupilo jačanju nacionalnih kapaciteta za suprotstavljanje hibridnim djelovanjima.

Podsjeća da je nedavna posjeta NATO eksperata upravo bila prilika za razmjenu iskustava, usvajanje novih znanja i bolje razumijevanje same prirode izazova.

To je, kako je kazao, od velikog značaja, budući da aktivnosti hibridnog karaktera mogu imati ozbiljne posljedice i po regionalnu stabilnost i usporiti integracione procese.

''Efikasan odgovor na te vrste izazova zahtijeva jačanje odgovarajućih institucionalnih kapaciteta i unutrašnje otpornosti i Crna Gora predano radi sa saveznicama kako bi zaštitila svoje građane.

Tako će biti i u narednom periodu, jer je za sve nas najvažnije očuvanje mira i stabilnosti'', zaključio je Ivanović.

 

Izvor:RTCG