Za najteže prekršaje kazne zatvora

Izmjene Zakona o bezbjednosti u saobraćaju trebalo bi da doprinesu smanjenju broja nezgoda, poginulih i povrijeđenih, a za najteže prekršaje predviđene su kazne zatvora od 15 do 60 dana, saopšteno je iz Uprave policije.

Pomoćnik načelnika Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Ilija Janjušević kazao je da su izmjenama Zakona popunjene pravne preaznine koje su predstavljale problem kada je u pitanju njegova primjena na terenu i povećanja iznosa novčanih kazni.

Janjuševič je kazao da je na osnovu izvršenih analiza postojao veliki broj povratnika u prekršajima, jer važeće kazne nijesu mogle uticati dovoljno da se ubuduće ti prekršaji ne bi činili.

Govoreći o novinama koje su predviđene zakonom, koje se primjenjuju od danas, on je naglasio da su propisani uslovi kada će policijski službenici uhapsiti vozača koji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola.

"Biće uhapšen vozač koji u roku od 15 minuta, dva ili više puta pređe raskrsnicu koja je regulisana svjetlosnim saobraćajnim znakom, odnosno koji pređe na crveno svijetlo", rekao je Janjušević na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, biće uhapšen vozač koji koristi ili posjeduje uređaj koji se mogu ugrađivati samo na vozilima pod pratnjom ili sa pravom prvenstva prolaza.

Janjušević je kazao da je propisano hapšenje i za one vozače koji prekorače brzinu za 50 kilometara na sat (km/h), više od dozvoljene u naselju odnosno 70km/h van naselja.

„Oni će odmah biti privedeni sudiji za prekršaje, koji će nakon saslušanja odlučiti koju će kaznu izreći“, rekao je Janjušević.

Kako je istakao, novina je da se više neće oduzimati vozačka dozvola na licu mjesta, za bilo koji počinjeni prekršaj.

„To ne znači da je to olakšavajuće okolnost za vozače. Ta se mjere nije pokazala kao efikasna, jer je postojao veliki broj predmeta gdje je te mjere sudija za prekršaje odbijao“, pojasnio je Janjušević.

Prema njegovim riječima, biće izrečene mjere zabrane upravljnja motornim vozilom i mjere pri sticanju prava za upravljenje vozilom, sprovođene bez fizičkog oduzimanja dozvole.

Novina je, kako je istakao, mjera privremenog ograničavanja prava upravljanja vozilom i ona se izreče na osnovu sakupljenih kaznenih bodova.

„Navedena mjera se izreči za prekršaje za koje su propisani kazneni bodovi. Kada se sakupi određeni broj bodova službenici policije će donijeti rješenje o izricanju te mjere koja je se realizuje upisom u evedinciju vozače“, pojasnio je Janjušević.

Prema njegovim riječima, uveden je tehnički pregled vozila na putu, a biće obavljen samo na vozilima čija je dozvoljena masa preko 3,5 hiljada kilograma.

„Po ranijem zakonu ta vozila su morala biti upućene u stanicama za tehnički pregled. Sada se sa novom mjerom pregled obavlja na terenu brže i efekasnije“, kazao je Janjušević.

 

Izvor:MINA