CG nije na ivici građanskog rata, ljudi na litijama zavedeni

Crna Gora nije na ivici građanskog rata i nema bojazni da će institucije sistema imati snage da sačuvaju unutrašnji mir i stabilnost, kazao je ambasador Crne Gore u Hrvatskoj Boro Vučinić, komentarišući aktuelna dešavanja u našoj državi izazvana usvajanjem Zakona o slobodi vjeroipovijesti.

On je ponovio da je namjera vlasti bila da, nakon dobijanja nezavisnosti, uredi još jednu oblast koja je duže vrijeme bila nesređena.

"Prethodni zakon koji je regulisao odnos vjerskih zajednica je bio star više od četiri decenije i samim dugim trajanjem postao je anahron, čime se stvorila potreba da se donese novi Zakon.

To je urađeno kroz ozbiljnu pripremu koja je trajala pet godina i Crna Gora je pokušala da dođe do najboljih rješenja kako bi uredila oblast slobode vjeroispovijesti i uvjerenja, a koja reguliše i status vjerskih objekata u Crnoj Gori", objasnio je Vučinić, gostujući na hrvatskoj televiziji Z1.

Dodaje da Zakon jedino nije naišao na podršku Srpske pravoslavne crkve, odnosno Mitropolije crnogorsko primorske koja je registrovana u Srbiji „i kao takva ne želi da ovaj Zakon bude primijenjen na njen oblik djelovanja“.

"Uslijedila je serija događaja koji su izazvali dosta pažnje. Tu su crkveni objekti koji postoje iz mnogo ranijeg perioda koji su 1918. godine, kada je Crna Gora izgubila državnost i kada je Crnogorska pravoslavna crkva izgubila autokefalnost, potpali pod vlast Srpske pravoslavne crkve i iz državnog vlasništva prešli u vjersko.

S druge strane, MCP nije registrovana u Crnoj Gori, već u Srbiji i kao takva se protiv Zakonu i svemu onome što na neki način ima prizvuk bilo koje vrste crnogorske samobitnosti.

MCP je i 2006. godine bila strukturna organizacija na strani suprotnoj od onoga što su interesi Crne Gore kao nezavisne države", naglasio je Vučinić.

 

Izvor:rtcg