Svi koji su pod nadzorom osjećaju se dobro

Sve osobe, koje se u Crnoj Gori nalaze pod zdravstveno - sanitarnim nadzorom zbog koronavirusa, osjećaju se dobro, kazala je dr Sanja Medenica iz Instituta za javno zdravlje.

Sinoć je objavljeno da su u Crnoj Gori trenutno 184 osobe pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog aktuelnog koronavirusa.Medenica je, u Jutarnjem programu TVCG, navela da se njihovo stanje stalno prati i, osobe koje su pod nadzorom, moraju dva puta dnevno da se javljaju zdravstvenim ustanovama.

"Mi smo u posljednja dva mjeseca više puta imali sumnje na obolijevanje", navela je Medenica i dodala da su tada preduzete sve mjere. U dva slučaja je izvršena dijagnostika i rezultati su bili negativni.Medenica kaže i da je crnogorski zdravstveni sistem od pojave koronavirusa imao koordinisan i multisektorski odgovor. Osobe koje dolaze iz zaraženih područja stavljaju se pod nadzor, što je, kako kaže Medenica, u skladu sa zakonom.

"Sinhronizovane su aktivnosti na teritoriji Crne Gore", kaže Medenica."U riziku su više stare osobe, osobe sa hroničnim bolestima i oni sa oslabljenim imunitetom", navela je Medenica. Navodi i da ćemo svi biti na istom zadatku, vezano za prevenciju i kontrolu, ako dođe do pojave koronavirusa."Maske se stavaljaju oboljelim osobama, zdrave osobe ne treba da stavljaju maske". navela je Medenica.

Izvor: rtcg 

Tekst objavila: Sanida Kajević