Saopštenje za javnost Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje

Danas je održana sjednica Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, kojem su prisustvovali: Petar Smolović, Milonja Rakonjac, Methija Kuburović, Radenko Vujošević, Milan Bulatović, Dejan Luković, Muzafer Badžić, Milanko Minić, Miloš Bulatović, Maida Dobardžić, Besim Kadić, Duško Vojinović, Tatjana Dangubić, Kerim Zejnilović, Zoran Rudić, Besim Čoković, Zoran Puletić, Dragomir Moračanin, Marko Maslovarić, Milorad Smolović, Veselin Novović, Duško Ružić, Damir Mustajbašić i Slobodan Šebek.

Na sastanku kojim je predsjedavao Petar Smolović rukovodilac tima konstatovano je da u Bijelom Polju nema zaraženih korona virusom, kao i da nisu zabiilježena lica sa simptomima koja ukazuju na ovaj virus, što je dokaz da je u Bijelom Polju i Crnoj Gori trenutno stabilna epidemiološka situacija.

Međutim, zbog okolnosti u kojima su zabilježeni zaraženi u zemljama okruženja dogovoreno je da Tim za zaštitu i spašavanje opštine Bijelo Polje i lokalna uprava u cjelini, konstantno pratite situaciju i preporuke nadležnih državnih organa i u skladu sa njima preduzimaju sve mjere predviđene zakonskim regulativama, preporukama i smjernicama Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, a sve u cilju bolje spremnosti i sprječavanja širenja rizika i posljedica rizika.

Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim koronavirusom trenutno se smatra visokim, u odnosu na dosadašnji nivo koji je bio umjeren, konstatovano je na sastanku na osnovu poslednjih procjena rizika od strane Instituta za javno zdravlje.

Dogovoreno je da zdravstvene institucije na teritoriji opštine Bijelo Polje u narednom periodu posebno pratite situaciju, prikupljatu podatke o riziku i razvoju epidemiološke situacije u Crnoj Gori i opštini Bijelo Polje, kao i da obavještavaju stanovništvo i nadležne državne organe o svim promjenama i mogućem razvoju situacije i da sprovode sve predviđene zdravstvene i higijensko-epidemiološke mjere.

Zaključeno je da svi članovi Tima za zaštitu i spašavanje Opštine Bijelo Polje  budu u stalnoj komunikaciji, kako bi razmijenjivali bitne i raspoložive podatke kroz koordinaciju između organa, ustanova i institucija na lokalnom i državnom nivou.

Saopštenja i informacije u vezi sa stanjem u Bijelom Polju će se objavljivati preko lokalnog javnog emitera Radio Bijelo Polje, Televizije Sun, kao i preko web stranice Opštine Bijelo Polje.

Za građane koji sumnjaju da imaju neke od simptoma korona virusa, savjetuje se da ne odlaze kod izabranih ljekara u Dome zdravlja i Opštu bolnicu, već da se jave na br. telefona 069/228-640, kako bi ih pregledali dežuni ljekari epidemiolozi.

izvor: bijelopolje.co.me

Savjeti o prevenciji novog korona virusa