Optužnica protiv Mugoše danas na razmatranju

Vijeće Višeg suda zakazalo je za danas razmatranje optužnice protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice i doskorašnjeg ambasadora Crne Gore u Sloveniji Miomira Mugoše zbog sumnje da je u slučaju „Carine“ oštetio budžet za višemilionski iznos.  

Specijalno tužilaštvo je provjeravalo ugovore opštine i firme „Carine“ čiji je vlasnik Čedomir Popović iz 2007.

Istražitelji sumnjaju da je u tom poslu budžet Podgorice oštećen za skoro sedam miliona. Prema navodima iz optužnog akta, Mugoša se tereti da je 2007. godine zloupotrijebio položaj tako što je omogućio prodaju vrijednog zemljišta od 15.205 kvadrata na Starom aerodromu, bez odluke Skupštine.

U međuvremenu, 2010.  Osnovni sud u Podgorici poništio je ugovor opštine i kompanije „Carine“ o prodaji opštinskog zemljišta iz 2007.  Na javnoj licitaciji ponuđeno je više od 13 miliona eura za zemljište, ali je posebnom pogodbom kupca i prodavca prodato za dva i po miliona.

Nakon toga uslijedila je odluka Vrhovnog suda kojom je naloženo da „Carine“ vrate zemljište od 15.205 kvadratnih metara, a glavni grad kompaniji „Carine“ 2.508.825 eura, koliko je plaćeno sporno zemljište.

Nakon što je zemljište vraćeno u vlasništvo glavnog grada, Mugoša je krajem 2011. godine donio odluku o ponovnom prenosu zemljišta na „Carine“ i to po cijeni od 165 eura za kvadratni metar (ukupno dva i po miliona) - kao i 2007. kada su prvi put sklopljeni sporni ugovori.

Mugoša je početkom septembra dao izjavu tužiocu, ali je tada u svojstvu građanina objasnio kako je došlo do ugovora opštine sa „Carinama“.

Izvor:AntenaM