Vlasi: Naredno zasijedanje o demarkaciji u utorak

Redovna sjednica Skupštine Kosova na kojoj je trebalo da se raspravlja o prijedlogu zakona o ratifikaciji Sporazuma sa Crnom Gorom o demarkaciji granične linije juče je odgođena.

Prema riječima kosovskog analitičara Azema Vlasija, naredna sjednica parlamenta Kosova zakazana je za utorak. “Mislim da posrijedi nije nikakav problem, već činjenica da je vikend.

Naredna sjednica je zakazana za utorak i ne očekujem nikakve probleme vezano za pitanje razgraničenja", kaže Vlasi za Pobjedu.

Vlada Kosova je u subotu, na početku svečane sjednice povodom desete godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, usvojila zajedničku izjavu - aneks Sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore koji su u petak potpisali predsjednici Kosova i Crne Gore, Hašim Tači i Filip Vujanović.

Vlada je jednoglasno usvojila aneks Sporazuma, a sjednici nijesu prisustvovali članovi iz Srpske liste. Prijedlog aneksa su podržale sve stranke zastupljene u Skupštini, osim Samoopredjeljenja.

Vujanović i Tači u zajedničkoj izjavi pozvali su nadležne u Crnoj Gori i Kosovu da se, nakon ratifikacije, diplomatskim kanalima, međusobno obavijeste da je sproveden postupak ratifikacije Sporazuma i konstatuju da je stupio na snagu, čime su se stvorili uslovi da se formira zajednička radna grupa za obilježavanje granične linije.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da zajednička izjava otvara put da rješenje o demarkaciji granice usvoji Skupština Kosova, jer omogućava da se isprave sve moguće greške i nepreciznosti u sporazumu Kosova i Crne Gore od 26. avgusta 2015.

izvor:AntenaM