Marković: Svi nesporazumi rješavaće se na miran način

Sve vjerske zajednice imaće isti status u Crnoj Gori, a svi nesporazumi biće rješavani na miran i demokratski način, poručio je premijer Duško Marković na svečanosti povodom Dana nezavisnosti, na Orlovom kršu.

On je podsjetio da je prošlo 14 godina od kada je Crna Gora vratila ime i mjesto među državama svijeta.

"I kada smo na demokratskom referendumu donijeli odluku da sami upravljamo svojom budućnošću", dodao je Marković.

Prema njegovim riječima, na miran i dostojanstven način uprkos nametnutoj većini, i uprkos nezapamćenoj kampanji protiv nezavisnosti, Crna Gora je uspjela da obezbijedi samostalnost.

“Vjerovali smo da će u novoj realnosti savremene Crne Gore svi pronaći najbolji interes za sebe i svoje porodice i da će negiranje crnogorskog identiteta jednom za svagda ostati iza nas”, rekao je Marković.

Kako je naveo, 14 godina kasnije treba pogledati istini u oči. “Vrijeme nas je, u značajnoj mjeri, demantovalo - podjele nijesu nestale”.

“Otpor crnogorskoj suverenosti je radikalniji nego što je bio, jer isti oni koji su predvodili pokret protiv Crne Gore vode još jaču propagandu protiv Crne Gore," naveo je Marković.

Danas u Crnoj Gori, kako je kazao, isti oni koji su predvodili pokret protiv nezavisnosti u referendumskoj kampanji, predvode ponovo brutalne nasrtaje na suverenitet crnogorske države, sada još i sa otvorenijom podrškom sa strane i neviđenom propagandnom kampanjom.

“Besramno podmeću da želimo da otimamo crkve i manastire, da protjerujemo Srbe iz Crne Gore, da u našoj zemlji samo što nije počeo bratoubilački rat”, naveo je Marković.

On je istakao da je istina da će sve vjerske zajednice u Crnoj Gori imati isti status u okviru pravnog poretka države, usklađenog s najvišim demokratskim standardima modernog svijeta.

Marković je dodao da će svi građani biti jednaki u pravima i obavezama i da će se svi nesporazumi u Crnoj Gori rješavati strpljivim i upornim dijalogom, na miran i demokratski način.

Uprkos svemu, kako je naveo, mnogo ciljeva je ostvareno u prethodnih deceniju i po.

"Ojačali smo naše institucije, unaprijedili demokratiju, ekonomski uzdigli Crnu Goru. Ova i ona Crna Gora ne liče jedna na drugu! Vrijeme je potvrdilo da smo naš strateški put odabrali mudro i nema ni trunke dileme hoćemo li tim putem nastaviti“, poručio je Marković.

On je ocijenio da se ipak moglo više “da smo mi bili bolji i odgovorniji”.

“Ali i da nam nad glavom sve vrijeme nije visila opasnost od povratka na staro, da nam ta opasnost nije uzimala i snagu i vrijeme, da nas nije vukla unazad”, dodao je Marković.

On je pozvao sve građane da zajedno rade za dobro Crne Gore kako su to radili u prethodnim mjesecima, kada su u najvećoj mogućoj mjeri očuvani zdravlje i životi.

„Da sada očuvamo i našu ekonomiju i da svoje znanje, energiju i posvećenost usmjerimo ka podizanju životnog standarda, ka većim platama i penzijama, i otvaranju novih radnih mjesta. Da solidarnost, odgovornost i zajedništvo obilježe odrastanje naše djece, koja će nam jednog dana reći - hvala što ste očuvali naše pravo da sami odlučujemo o našoj budućnosti“, zaključio je Marković.

Izvor: Vlada Crne Gore