Marković: Procesuirati sve koji pokušavaju da ugroze multinacionalni i multivjerski sklad u CG

Predsjednik Vlade Duško Marković pozvao je danas sa parlamentarne govornice nadležne organe da posvećeno, kako je rekao, ako treba dan i noć, rade na otkrivanju i procesuiranju pojedinaca koji pokušavaju da ugroze multinacionalni i multivjerski sklad u Crnoj Gori. 

„To ne smijemo i nećemo dozvoliti, jer je upravo taj sklad – ono najvrednije što Crna Gora ima, i na čemu gradi svoj razvoj i svoju budućnost“ – kazao je Premijer odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, koalicije Albanci odlučno i Hrvatske građanske inicijative o slučajevima napada na pripadnike manjinskih naroda. Premijer je rekao da se svaki put se iznova zapitamo kako je moguće da i nakon demokratskog i sveukupnog razvoja koji smo dostigli, i dan-danas imamo izraženo neprihvatanje drugog i drugačijeg.

„Na cijeloj planeti, ne samo u Crnoj Gori - nastojanja da se na razlike gleda kao na nešto što nas obogaćuje, sjenku bacaju izgrednici“ – kazao je premijer. Ponovio je da takve napade smatra nastrajima na temelje crnogorske države te da će u tom smislu biti i tretirani.

„Pozivam i sa ovog mjesta nadležne organe da posvećeno, i ako treba dan i noć, rade na otkrivanju i procesuiranju pojedinaca koji pokušavaju da ugroze multinacionalni i multivjerski sklad u Crnoj Gori. To ne smijemo i nećemo dozvoliti, jer je upravo taj sklad – ono najvrednije što Crna Gora ima, i na čemu gradi svoj razvoj i svoju budućnost“ – kazao je premijer Duško Marković. Premijer je ocijenio da bi nas javna i lična konfrontacija sa pojedincima koji plasiranjem dezinformacija podižu napetost jednakom mjerom učinila još gorim od njih. „Upravo zato se kao društvo izdižemo iznad podjela i vještačkih konflikata, zarad doborobiti svakog građanina, ma kojoj kulturi ili vjeri pripadao“ – kazao je Premijer.

„Vjekovima unazad, državu smo utemeljili na suživotu i različitosti koji je postao naša međunarodna legitimacija. Takva Crna Gora prevazišla je sve neprilike, i prošla kroz mnoge mijene. I iz svega izišla jača i bolja, demokratskija i evropska! Tu Crnu Goru imali ste priliku da vidite u sedmicama i mjesecima koji su za nama. Personifikacija te Crne Gore bili su naši rukovodioci i stručnjaci, naši službenici i naši radnici – svih vjera i nacija, ruku pod ruku! A gledali smo ih i slušali – jednako, ne bilježeći akcente i dijalekte. Tako i u dane oba Uskrsa, i u dane Bajrama. 

Personifikacija te Crne Gore je i Hajriz Hačko Brčvak, i više od pet hiljada drugih dobrotvora i humanista koji su pružili pomoć Crnoj Gori i njenom narodu. Među njima i Kinezi, Arapi, Srbi, Crnogorci, Bošnjaci, Mulsimani i Hrvati, i svi drugi. Nijesmo evidentirali da je na nekoj od donacija pisalo da je namijenjena jednima, ili da nije za druge. Zbog toga što smo eliminisali sve razlike i sve podjele – pobijedili smo epidemiju i upisali se zlatnim slovima u red država koje uvijek pobjeđuju kad je najteže. Jer su solidarne i ujedinjene u zajedničkom interesu. Teška vremena rađaju heroje. Prethodna dva mjeseca iznjedrila su mnoge takve, ali sam siguran u jedno – svekolika Crna Gora je heroj i pobjednik ove krize! Na tu Crnu Goru, koliko se god upinjali, sjenku ne mogu baciti prestupnici koji su predmet Vašeg pitanja. Oni su ipak pojedinci i vjerujem izolovani slučajevi nekulture i izgredništva. Nijesu ni vrijedni komentara u ovom Domu, već ruke zakona koja ih je već sustigla, i još snažnije će“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.

 

Izvor i foto: Saopštenje Vlade Crne Gore

Tekst objavila: Sanida Kajević