Maloljetnici počinili 418 krivičnih djela

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) utvrdilo je da je tokom prošle godine registrovano 418 krivičnih djela, koja je počinio 391 maloljetnik, a djeca čine 10 odsto ukupnog broja prijavljenih, piše Dan.

Kako navode u MUP-u, po starosnoj strukturi najbrojniji izvršioci su stariji maloljetnici, između 16 i 18 godina, njih 229 lica. Između 14 i 16 godina ima 131 maloljetnik koji je počinio krivično djelo, dok je 31 počinilac mlađi od 14 godina. “Maloljetnici su učinioci 261 krivičnog djela protiv imovine, 59 protiv života i tijela, 43 protiv javnog reda i mira, šest protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, sedam protiv sloboda i prava čovjeka i građanina, 14 protiv zdravlja ljudi (u vezi sa drogom), četiri krivična protiv braka i porodice, a pet protiv polne slobode”, navode u MUP-u.

U Upravi za statistiku imaju drugačije podatke i prema njihovim podacima, tokom prošle godine, 219 maloljetnika počinilo je neko krivično djelo, pri čemu je pravosnažnno osuđeno njih 137. Kako se navodi u statističkom izvještaju Monstata za 2019. godinu, od ukupnog broja prijavljenih maloljetnih učinilaca krivičnih djela, 15 je djevojčica, a 204 dječaka. U strukturi krivičnih djela koja su učinila maloljetna lica najbrojnija su krivična djela protiv imovine. Osuđenih maloljetnih lica za krivična djela protiv života i tijela bilo je sedam.

Izvor:RTCG