Ekonomski rast od 4,9% naredne godine

Vlada je usvojila predlog rebalansa budžeta za 2020. godinu.

Ministar finansija, Darko Radunović, kazao je da se realni pad BDP-a procjenjuje na nivou od 6,8 odsto. Procjena nedostajućih sredstava u tekućoj godini iznose oko 877 miliona eura. Projekcije su, kako navode iz Vlade, da 2021. donosi u Crnu Gore djelimični oporavak ekonomije i rast od 4,9%.

Radunović je istakao da će oko 500 miliona biti obezbijeđeno kroz već realizovane aranžmane i kroz one o kojima se trenutno vode razgovori.

Ministar je najavio i da se trenutno ne razmišlja o smanjenju zarada u javnom sektoru, kao i da će do sredine mjeseca biti predstavljen treći paket mjera pomoći privredi.

 Radunović je saopštio i da je procjena da će izvorni prihodi budžeta biti niži za 349.7 miliona i iznosiće 37 procenata BDP odnosno 1.705 miliona eura.

"S obzirom na procijenjeni pad SDI sa 7% u 2019, na 5,4% u 2020, na procijenjene prihode od turizma od 650 miliona eurau 2020. realni pad BDP-a u 2020. se procjenjuje na 6,8%, a u 2021. se očekuje djelimičan oporavak i rast od 4,9%", kazao je Radunović na konferenciji za mediji.

Istakao je da su crnogorsku ekonomiju u prethodnim godinama karakterisali su pozitivni trendovi, te da je naša ekonomija u 2019. godini, prema procjenama Montata, rasla preko 3,8 procenata.

"Crna Gora sa krizom usljed pandemije Kovid-19 suočava nakon postignutih pozitivnih rezultata konsolidacije javnih finansija, čemu svjedoče kontinuirano smanjenje deficita budžeta, značajan rast prihoda u ove 3 godine, racionalizacija potrošnje i stvaranje uslova za opadanje javnog duga", poručio je ministar.

Kazao  je i da je poseban akcenat stavljen na turizam.

 "Crnogorska ekonomija u prethodnim godinama karakterisale su pozitivna ekonomska kretanja koja su rezultirala rasom BDP. Prema preliminarnim podacima 2019. rasla po 3.6. Međutim, kao ekonomija usmjerena ka turizmu ekonomski je snažno pogođena uz prisustvo viskojog stepena neizvjesnosti u ovoj i narednoj godini" rekao je Radunović na konferenciji.

Radunović je, na pitanje novinara, kazao da intenzivno rade na trećem paketu mjera pomoći, i da bi do sredine mjeseca mogli izaći sa njim.

Kako je saopšteno na Tviter nalogu Vlade, pandemija korona virusa negativno je uticala na sve države svijeta, pa i na Crnu Goru.

"Vlada ulazi u rebalans sa dobrim rezultatima 2019. odlučna da, uprkos smanjenju prihoda, servisira sve obaveze, obezbijedi redovne plate, penzije i socijalna davanja, nastavi usklađivanje penzija, snažno podrži privredu i preduzetnike i nastavi kapitalne razvojne projekte, saopšteno je iz Vlade.

Izvor: RTCG