U prva tri mjeseca napadnuto 178 policajaca

U prvom kvartalu ove godine registrovana su 98 slučaja napada na policijske službenike, dok je broj napadnutih policajaca 178, saopštio je predsjednik Sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević.

“No, i pored činjenice da policija postupa profesionalno i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima uz puno poštovanje ljudskih prava i sloboda, dio građana primjenu policijskih ovlašćenja ne prihvata na adekvatan način, pa kao posljedicu toga imamo jedan vid napada na policiju najčešće manifestovanim kroz omalovažavanje vrijeđanje policijskih službenika, ali i krivičnih djela usmjereni na sprečavanje u vršenju službenih radnji, pozivanja na otpor, kao i uništenje i oštećenje tuđe stvari”, kaže Šuškavčević za Dnevne novine.

U prvom kvartalu ove godine registrovana su 98 slučaja napada na policijske službenike, dok je broj napadnutih policajaca 178.

“Rezultat napada je podnošenje 23 krivične i 75 prekršajnih prijava. Evidentan je rast napada na policijske službenike u odnosu na isti period prethodne godine za čak 60 odsto. Napadi na policijske službenike u obavljanju poslova izvršeni su od strane 120 lica od kojih je šest ženskog pola, protiv kojih su u skladu sa zakonom podnijeti krivične prijave ili zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka”, pojasnio je predsjednik Sindikata.

Naveo je da je prilikom preduzimanja mjera i odbijanja napada, lakše povrijeđeno osam službenika policije, dok je na štetu napadača registrovano 13 lakših i jedna teža povreda.

“Prilikom napada pričinjena je materijalna šteta na deset službenih vozila. Najviše napada na policijske službenike izvršeno je prilikom: legitimisanja -19, postupanja po prijavama o narušavanju javnog reda i mira -19, kontrola i regulisanje saobraćaja -17, postupanja po prijavi o nasilju u porodici sedam”, naveo je Šuškavčević.

Izvor: RTCG