ULES CG: Apelujemo na osnivača RTV Cetinje da razmotri odluku o visini oprijedijeljenog budžeta

Upravni odbor Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore apeluje na osnivača RTV Cetinje, da razmotri odluku o visini oprijedijeljenog budžeta tom javnom emiteru, kako bi se stvorili adekvatni uslovi za nesmetan rad i proizvodnju programa.

Kako se navodi osnivač je dužan da u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima obezbijedi neophodna sredstva za održivost medija i programske sadržaje značajne za lokalnu zajednicu.

''Predstavnici ovog medija, jednog od 12 članova udruženja, su se obratili za podršku pozivom pojašnjavajući situaciju koja nas u velikoj mjeri zabrinjava, zbog čega očekujemo odgovoran odnos prema javnom medijskom servisu i zahtjevamo rebalans Buždeta kojim će se oprijedjeliti neophodna sredstava", navodi se u saopštenju ULES CG. 

Iz ovog udruženja napominju da se uvidom u Budžet prijestonice može primjetiti da je u odnosu na prethodnu godinu došlo do smanjenja sredstava za RTV Cetinje od skoro 18.000 eura, dok je ne primjer za Biblioteku Njegoš, iznos uvećan za 17.000 eura, sa 165.000 na 187.000.

''Smatramo da je predviđeni iznos od 115.000,00 eura za medijski javni servis, posebno u vremenu složene zdravstvene i političke situacije, nedovoljan i da se može tretirati kao jedna od poluga pritiska na nezavisnost. Stoga očekujemo da čelni ljudi na Cetinju sagledaju ovaj propust i pronađu način da isprave donešenu odluku'', ističu iz ovog udruženja. 

 

Saopštenje: ULES CG

Tekst objavila: Sanida Kajević