Krivokapić - Lundberg: Crna Gora i UN primjer dobre saradnje

Predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić sastao se danas sa novoimenovanim rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Piterom Lundbergom.

Premijer Krivokapić upoznao je Lundberga sa trenutnom situacijom u Crnoj Gori, kao i problemima koje je pandemija COVID-19 izazvala u zdravstvenom sistemu i ekonomiji, u kojoj je turizam glavna privredna grana. Predsjednik Vlade ukazao je koordinatoru UN-a da je posljedica COVID-19 krize još veće socijalno raslojavanje, zbog čega Vlada planira da u dogledno vrijeme formira Fond socijalne pravde.

Krivokapić je istakao i da je jedno od ključnih opredjeljenja Vlade da Crna Gora postane društvo jednakih šansi. 

Rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija iskazao je uvažavanje za kontinuirani doprinos Crne Gore ostvarivanju Agende održivog razvoja i istakao zadovoljstvo imenovanjem na čelo tima UN u zemlji koja je prepoznata kao primjer dobre saradnje sa UN i koja je dokazala privrženost očuvanju mira i bezbjednosti, razvoju i zaštiti ljudskih prava kao temeljnim vrijednostima Povelje Ujedinjenih nacija.

Lundberg je naglasio odlučnost Ujedinjenih nacija da nastave podršku zemlji u ostvarivanju nacionalnih prioriteta, sa fokusom na oporavak od pandemije.

„Naša istraživanja pokazala su da je pandemija stvorila nove ranjivosti u Crnoj Gori i produbila one koje su već postojale. Zato je kritično važno da iz procesa oporavka ne budu izostavljeni najranjiviji i vjerujem da ćemo kroz naš predstojeći petogodišnji plan saradnje to obezbijediti.“ - kazao je Lundberg, ističući da će dalje ispunjavanje Ciljeva održivog razvoja ubrzati oporavak i smanjiti ranjivosti Crne Gore na eventualne krize u budućnosti.  

izvor: Kabinet predsjednika Vlade