Troje djece bilo na kiseoniku, 39 hospitalizovanih

U posljednja tri mjeseca u Institutu za bolesti djece hospitalizovano je 39 kovid pozitivne djece, kazala je direktorka pedijatrijske klinike Instituta za bolesti djece Veselinka Đurišić. Od toga troje djece bilo je na kiseoničkoj terapiji, a bile su i četiri inficirane bebe.

Đurišić je upozorila roditelje da ne treba minimizirati simptome korone kod najmlađih.Oko 39 kovid pozitivne djece u posljednja tri mjeseca bilo je otpušteno i oporavljeno ili su  u dobrom opštem stanju.“Pacijenti su odvojeni. Imamo Odjeljenje za izolaciju kao i Odjeljenje intenzivne njege gdje su pacijenti kojima je neophodna mehanička ventilacija ili intenzivnija I duža primjena kiseonične terapije.

U ovom period bila su tri djeteta na Intenzivnoj i oni su oporavljeni ili su u oporavku”, kazala je Đurišić.Kazala je da su i u Centru za neonatologiju imali ćetiri kovid pozitivne bebe, a da su i neke bile izolovane zbog majki koje su imale infekciju.Ističe da se kod djece koja su zaražena koronavirusom najčešće javljaju respiratorni simptomi.“Počinje sa malom temperaturom, simptomima ko što je suvi kašalj i slično i onda se dešava upala pluća koja može biti jednostrana ili obostrana što zahtijeva bolničko liječenje ili liječenje u Domu zdravlja”, objašnjava Đurišić.

Dodaje da su u IBD-u hospitalizovana djeca koja zahtijevaju kiseoničnu trerapiju u skladu sa nalazima pluća.“Drugi simptomi koje ispoljavaju pacijenti su dijareja, povraćanje i kod djece lako dođe do gubitka tečnosti zbog čega moraju biti hospitalizovani”, kazala je ona.Dodaje da među pozitivnim pacijentima ima i onih koji su testirani zbog hirurških intervencija, pa se ispostavilo da su pozitivni. “Ne treba koronu kod djece shvatati olako, jer smo se borili za život nekoliko djece zbog toga. Ne treba minimizirati simptome kod djece”, upozorila je Đurišić.

Izvor:rtcg