Ukida se Ministarstvo evropskih poslova

Ministarstvo evropskih poslova koje je već duže od mjesec bez ministra, biće ukinuto, saznaje Pobjeda iz više izvora u Vladi Crne Gore.

Shodno novoj reorganizaciji koja se planira, kancelarija glavnog pregovarača trebalo bi da bude pri kabinetu premijera.

Prema saznanjima Pobjede, odluka o ukidanju resora kojim je rukovodio Aleksandar Andrija Pejović mogla bi biti donijeta na prvoj sljedećoj sjednici Vlade, ali svakako će sve biti završeno do kraja mjeseca. Nakon što je Pejović prošlog mjeseca podnio ostavku, zbog odluke Agencije za sprečavanje korupcije da je u konfliktu interesa, potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin je preuzeo rukovođenje Ministarstvom evropskih poslova. Još, međutim, nije poznato ko će preuzeti funkciju glavnog pregovarača.

Pobjeda je ranije objavila da je profesorica na Ekonomskom fakultetu i bivša potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih integracija Gordana Đurović odbila ponudu premijera Duška Markovića da direktno preuzme proces vođenja evropskih integracija Crne Gore, ali je izrazila spremnost da pomogne Vladi, kao profesor i ekspert za evropske integracije.

Član skupštinskog odbora za evropske integracije iz redova DPS Nikola Rakočević smatra da „preoblikovanje“ Ministarstva evropskih poslova neće uticati na crnogorski put ka EU.

"Rad Vlade u prethodnom periodu me uvjerava da će se pitanje budućeg ustrojstva evropskih poslova na pravilan način artikulisati. Da li će Ministarstvo ostati u trenutno formalnom okviru ili će se uspostaviti druga forma, neće imati nikakvog uticaja na naš integracioni proces. Siguran sam da je Evropskoj komisiji važna suština a ne forma, a suština je u činjenici da smo izuzetno uspješno vodili pregovore u prethodnom periodu", rekao je za Pobjedu Rakočević.

 

Izvor:AntenaM