Vojna saradnja CG i Kanade kvalitetna

Odbrambeni odnosi Crne Gore i Kanade sadržajni su i kvalitetni, posebno u okviru modernizacije Vojske Crne Gore i zajedničkog doprinosa sistemu kolektivne bezbjednosti, kazao je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić, na sastanku sa ambasadorom Kanade u Crnoj Gori, Žilom Normanom, tokom njegove prve posjete Ministarstvu odbrane.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Pešić je istakao saradnju sa Kanadskom privrednom korporacijom – CCC, koja je rezultirala nabavkom 5 BELL helikoptera isporučenih Crnoj Gori u periodu od 2018. do 2021. godine.

Kako navode ti helikopteri se, pored osnovne namjene za realizaciju redovnih zadataka obuke u Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore, koriste i na zadacima pružanja podrške civilnim institucijama, u skladu sa trećom misijom Vojske. Upoznao je Ambasadora Normana i sa planovima za modernizaciju VCG, posebno kada su u pitanju Mornarica i Vazduhoplovstvo VCG.

GM Pešić je pozdravio zajedničko učešće u okviru Ojačanog prisustva na Istoku, eFP, unutar borbene grupe u Letoniji, koju predvodi Kanada, a u kojoj Crna Gora participira od decembra 2018. godine, pružajući kontinuiran doprinos međunarodnoj stabilnosti.Pešić je, takođe, izrazio zahvalnost povodom donacije koju je Ambasada Kanade opredijelila za Crnu Goru tokom 2020. godine, u cilju borbe protiv pandemije COVID-19.

Izvor: rtcg