Kotorski učenici predstavili autorske priče iz zbirki REFESTICON-a

U organizaciji Kulturnog centra "Nikola Đurković" juče su u Kotoru učenici osnovnih i srednjih škola predstavili autorske priče objavljene u zbirkama Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja. Urednica programa Kotorskog Kulturnog centra Aleksandra Tomović predstavila je 15 autora čije su priče objavljene u zbirkama Bio jednom jedan virus, Ilirske legende i Putevima Ilira.

U ime organizatora i domaćina direktor ove ustanove Vladimir Bujišić čestitao je odabranim učenicima i mentorkama koje su sa njima marljivo radile i zahvalio predstavnicima REFESTICON-a ističući da je ovo projekat koji je značajan ne samo za mlade iz Kotora već iz cijele Crne Gore.

Tom prilikom direktor je uručio zahvalnice za uspješnu saradnju javnoj ustanovi Ratkovićeve večeri poezije i REFESTICON-u.

Zahvaljući na ukazanom povjerenju Kemal Musić, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije istakao je da će i u buduće nastojati da kroz različite programe podržavaju mlade stvaraoce.

Organizator RFESTICON-a i urednik zbirki koje su promovisane Dragić Rabrenović, posebno se osvrnuo na podatak da već treću godinu za redom učenici osnovnih i srednjih škola iz Kotora šalju priče, budu odabrani od strane žirija i osvoje nagrade.

"Ponosni smo na učenike iz svih gradova naše države koji se zanimaju za književnost i fantastiku, posebno smo zahvalni školama i profesorima književnosti u Kotoru koji su prepoznali značaj ideje koju smo pokrenuli", naglasio je Rabrenović.

On se posebno zahvalio Aleksandri Tomović i Kulturnom centru u ovom gradu koji već drugi put organizuje promocije ali i, kako je rekao učestvuje kao suizdavač.

"Zajedno smo objavili i knjigu Putevima Ilira, za srednjoškolce iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, u kojoj su i tri učenika iz Kotora", napomenuo je Rabrenović i dodao da je u toj zbirci žiri najbolje ocjenio priču Pavla Martinova, upravo iz Kotora.

Čitajući odlomke iz svojih priča mladi autori su ukazali na sve probleme sa kojima se suočavaju ne samo njihove generacije već i čovječanstvo u vremenu pandemije, ali i dali optimistične poglede za budućnost.

Priče iz zbirke Bio jednom jedan virus su predstavili: Vasilisa Rašović, Jovana Stanišić, Vojin Begović, Drago Rapovac, Nina Doljanica, Marta Borović, Anđela Vulović, Milica Kovač,  Luka Radonjić, Nikolas Katharos, dok je priču Laure Bilafer, koja se nalazi na festivalu u Banja Luci, pročitala Elena Simović.

Iz zbirke Putevima Ilira odlomke priča su čitali Maja Ćatović, Milica Vukasović i Pavle Martinov.

I iz knjige Ilirske legende dio priču je predstavila Dragana Milašević.

 Tekst i foto: Redakcija RBP