Za vikend pomjeramo kazaljke i spavamo sat duže - Evo kako to utiče na nas

Odbor Evropskog parlamenta izglasao je da se 2021. ova praksa ukine, međutim, to se nije dogodilo.

Zimsko računanje vremena u zemljama Evrope počinje u nedjelju 31. oktobra. Tada se kazaljke vraćaju jedan sat unazad, sa 3 na 2 časa poslije ponoći.

To znači da ćemo spavati jedan sat duže, ali da li ćemo se probuditi odmorniji ili će promjena ritma uticati na nas?

Ljetnje računanje vremena u 2021. godini završava se u nedjelju, 31. oktobra u tri časa ujutru što znači da u noći između subote i nedjelje treba vratiti časovnike jedan sat unazad. Vrijeme u tri časa u nedelju, 31. oktobra računa se kao dva časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena.

Praksa je da se svakog posljednjeg vikenda u oktobru pomjera sat i prelazi na zimsko računanje vremena, a ovo pitanje regulisano je Zakonom o računanju vremena. Pomjeranja sata dešavaju se dva puta godišnje, u martu i oktobru.

Odbor Evropskog parlamenta izglasao je da se 2021. ova praksa ukine, međutim, to se nije dogodilo, zato ćemo i ove godine spavati sat vremena duže.

Ovakvo računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu kad slijedi ljetnje računanje vremena.

Da li i kako pomeranje sata utiče na naše zdravlje?

Pomeranje sata za 60 minuta unazad čini se kao poprilično mala stvar, ali ta promjena zapravo može uticati na nas i naš organizam.

To je uglavnom fizički uticaj, ali za većinu ljudi ipak je riječ samo o manjim promjenama.

Kada se ciklus dan noć mijenja, onda se zajedno s njim mijenja i naš biološki ritam kako bi mu se prilagodio. Tada u tijelu dolazi do manjih promjena jer su većina naših hormona i ponašanje, san, glad, nivo energije i imunološki sistem vezani uz naš tjelesni sat na koji utiče ciklus dan noć.

Srećom, ako osetite fizičku promjenu, ona će trajati svega nekoliko dana i onda ćete se ponovno osjećati normalno.

Šta može da izazove pomeranje sata?

  1. Nemiran san

Istraživanja pokazuju da većina ljudi, uprkos tome što su svjesni promjene, idu na spavanje kasnije. Obično je potrebno neko vrijeme za prilagođavanje, a ovaj efekt najgore pogađa ljubitelje spavanja. Puno su veće šanse da će se osoba prvih nekoliko noći češće buditi, što može dovesti do preranog ustajanja, snižene opreznosti i pojačanog stresa.

  1. Smanjena sigurnost u saobraćaju

Nemiran san uzrokuje neispavanost, a zbog osjećaja umora vozači mnogo lakše gube koncentraciju pa su im reakcije usporene. Ako se osjećate neispavano, svakako popijte šolju kafe prije nego što sjednete u auto.

  1. Pomjeranje sata i srčani udar

Studija sprovedena 2014. godine na više od 42 hiljade osoba pokazala je pad broja srčanih udara od 21 odsto u nedjelji nakon pomjeranja sata unazad. Zanimljivo, rizik od iste bolesti raste za 24 odsto kod prelaska na ljetnje računanje vremena.

  1. Moglo bi vam se popraviti raspoloženje

Iako ćete noćas spavali jedan sat kraće, ova promjena ima i jednu pozitivnu stranu. Ljekari tvrde da je izloženost prvim jutarnjim zracima sunca najbolje što se može dogoditi za vaše raspoloženje. Pomjeranje sata većini će omogućiti da zoru dočekaju na nogama i natjerati ih na izlaganje jutarnjem suncu.

  1. Pad koncentracije

Pomjeranje sata može da donese manjak koncentracije na radnom mjestu, posebno prve nedjelje nakon pomjeranja sata. Ali, dobra vijest je što će se organizam brzo prilagoditi promjeni.

Izvor i foto: Kolektiv.Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković