Ćorović: Kampanja „Čuvajmo prirodu“ u cilju odgovornijeg odnosa prema životnoj sredini (video)

U okviru nedavnog obilježavanja Evropske nedjelje lokalne demokratije čiji je cilj promovisanje i podsticanje demokratske participacije i podizanje svijesti građana o načinu rada lokalnih vlasti, Opština i Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj organizovali su kampanju “Čuvajmo prirodu”, kazao je Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

Gostujući u emisiji „Građanima u susret“ Radija Bijelo Polje, on je istakao, da je cilj te kampanje podizanje nivoa svijesti šire javnosti o štetnom uticaju plastičnih kesa na životnu sredinu, i načinima smanjenja njihove  upotrebe, kroz korišćenje platnenih cegera.

„Povod za obilježavanje Evropske nedjelje lokalne demokratije jeste 15. oktobar, Dan Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koji je ustanovljen 1985 godine. Ove godine, na inicijativu Savjeta Evrope i Zajednice opština potekla je inicijativa da se sve lokalne samouprave odnosno opštine u Crnoj Gori, uključe i na određeni način obilježe Evropsku nedjelju lokalne demokratije, kako bismo podstakli demokratsku participaciju, podigli svijest građana o načinu rada lokalnih vlasti i informisali o mogućnostima učešća u lokalnim procesima donošenja odluka. Opština Bijelo Polje je i do sada, dosta toga i uradila. Prije svega, u okviru rada lokalnog parlamenta ustanovljen je Institut “slobodne stolice”, gdje je omogućeno civilnom odnosno nevladinom sektoru ali i građanima, da prisustvuju sjednicama Skupštine Opštine, a uključeni su i u sve radne grupe prilikom donošenja javnih odluka.

Organizovan je i radni ručak predsjednika Opštine i Skupštine Opštine, Petra Smolovića i Nemše Omerhodžić, sa predstavnicima partijama na lokalnom nivou, kako bi se došlo do zajedničkih incijativa i predloga.

Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj u saradnji sa Komunalnom policijom organizovao je  podjelu 1000 cegera građanima, i isto toliko flajera sa kratkim savjetima  kako se odgovornije ponašati prema životnoj sredini i  kako pravilno odlagati otpad,  jer je i to najveći razlog zagađenja životne sredine. Građani su, u većini slučajeva, povoljno reagovali na inicijativu da plastične kese zamijenimo eko  cegerima, jer su plastične kese jedan od vidljivijih efekata zagađenja životne sredine”, istakao je Ćorović.

Repriza emisije “ Građanima u susret ” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević