U CG mora doći do prijevremenih izbora

Profesor ustavnog prava i bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić rekao je da u Crnoj Gori mora doći do prijevremenih izbora, jer stanje u državi nije dobro ni pravno, ni političko, ni ekonomsko, ni vjersko.

On je u izjavi  rekao da nigdje u svijetu, osim u Crnoj Gori, nema da neka Vlada opstaje bez podrške parlamentarne većine.

"A nema je već mjesecima. Konstituenti vlasti, uprkos tome što se politički ne slažu ne žele da idu na izbore jer se plaše da će izgubiti, odnosno da neće ponoviti rezultat sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. Ako, recimo, Demokratski front glasa za smjenu premijera, izgubiće masu glasova, ako premijer podnese ostavku Vlada pada i obavezni su parlamentarni izbori, a onda on gubi dio birača jer se sprema da osnuje svoju stranku”, ističe Mitrić.

Izjave pojednih poslanika aktuelne parlamentarne većine da će oni koji budu eventualno glasali za prijedlog opozicije o izglasavanju nepovjerenja Vladi Crne Gore promijeniti izbornu volju građana od 30. avgusta prošle godine, smatra Mitrić, predstavlja klasičnu pravnu grešku u koracima.

Jer, kako je pojasnio, oni time ne mijenjaju izbornu volju građana, jer ona jedino može biti promijenjena na novim prijevremenim parlamentarnim izborima."Dakle, radi se o omogućavanju izbora, a ne mijenjanju izborne volje, već samo o novom odmjeravaju snaga, ocjenjuje Mitrić.

Izvor: Rtcg