Nova vlast u MK, DPS čeka partnere na CT

U Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju danas su održani lokalni izbori, na kojim je, prema podacima opštinskih izbornih komisija, pravo glasa imalo od 26.800 građana. Sva biračka mjesta u tri opštine, kako prenosi TVCG, zatvorena su u 20 sati.

Predsjednik Demokratske Crne Gore i šef državnog parlamenta Aleksa Bečić rekao je večeras da stranka na čijem je čelu nastavlja pobjednički niz, a Demokratska partija socijalista nastavlja gubitnički niz.

On je rekao da je DPS ubjedljivo poražen čak i u onim sredinama za koje su u Demokratskoj partiji socijalista smatrali da su im najveća uporišta.

Nosilac liste mojkovačkog DPS-a Predrag Smolović, kazao je da će u budućem periodu pokušati da nađu način da kroz koalicioni kapacitet oforme vlast u toj opštini.

Socijaldemokrate Crne Gore pozvale su, kako su kazale, sve istinske proevropske državotvorne partije da zajedno formiraju vlast u svim opštinama i pošalju jasnu poruku da evropska i evroatlanska Crna Gora nema aternativu.

Nosilac liste Demokrata na Cetinju Danilo Mrvaljević poručio je da je najvažnije što je DPS, poslije 20 godina, otišao u politički ponor. Istakao je da je cetinjska opozicija osvojila 18 odborničkih mandata, a DPS i SD 17.

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA i kandidat za odbornika te partije na izborima na Cetinju Filip Adžić kazao je da se danas pokazalo kako odgovorna vlast na državnom nivou sprovodi regularne izbore i kako se bez ikakvih incidenata mogu organizovati izborni dan.

Nosilac liste GP URA Slavko Janković istakao je da srećan što je predstavljao listu koja može da kaže da je srušila DPS.

Predsjednik GP URA Dritan Abazović istakao je da je lako voditi politiku sa poštenim ljudima.

Nosilac liste SDP Cetinje Nikola Đurašković istakao je da koncept te partije ostvario veliku pobjedu i naveo da su osvojili tri puta više mandata neko u prethodnom sazivu lokalnog parlamenta. Na pitanje o sklapanju postizbornih koalicija, Đurašković je poručio da je "večeras vrijeme za slavlje, a sjutra novi dan".

Po podacima Demokratske Crne Gore, na osnovu skoro sto odsti prebrojanih glasova, Demokratska partija socijalista osvojila je najveći broj glasova na danas održanim lokalnim izborima ali neće moći da samostalno formira vlast.

Predsjednik OIK Petnjica Adis Duraković kazao je za TVCG da je raspodjela mandata u Petnjici na 100 odsto brebrojanih glasova sljedeća:

Stranka pravde i pomirenja 3 mandata

SDP 1 mandat

SD 2 mandata

BS 6 mandata

DPS 17 mandata

Demokrate 2 mandata

SNP bez mandata

Ivan Ašanin, nosilac liste GP URA u Mojkovcu kazao je da je DPS je jedini gubitnik izbora i da je to suština današnjeg izbornog dana u tom gradu.

Nakon javnog linča i svih mogućih pritisaka koji su trajali godinu i po dana na članstvo i simpatizere, cetinjska URA je pokazala da je sazdana od čvrstog materijala, napravivši podvig kakav niko nije očekivao, pokazala je da je nesavladiva, saopštili su iz cetinjskog odbora Građanskog pokreta URA.

Nosilac liste DPS-a na Cetinju Miloš Ražnatović saopštio je da je ta partija ostala najjači politički subjekt u Prijestonici. On je istakao da je, prema trenutnom stanju, DPS osvojio 42-43 odsto glasova.  

Na osnovu 100 odsto obrađenog biračkog tijela u Mojkovcu, prema podacima Demokratske Crne Gore, a kako prenosi RTVNK, raspored glasova iznosi:

Ujedinjena Crna Gora 6,00% ili dva mandata

Ne damo Mojkovac 6,38% ili dva mandata

DPS-SD-LP 43,89% ili 14 mandata

Demokrate 13,45% ili četiri mandata

URA 6,11% ili dva mandata

Za budućnost Mojkovca 24,17% ili sedam mandata

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao je da je Mojkovac dobio novu vlast i novog predsjednika Opštine. On je kazao da će vlast formirati sa tradicionalnim koalicionim partnerima.  

Izvor:rtcg