Strazbur traži od Vlade izjašnjenje na pritužbe bivših radnika

Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura uputio je državi na izjašnjenje sedam predmeta po pritužbama bivših radnika fabrike Radoje Dakić, zbog neizvršavanja pravosnažnih i izvršnih presuda za isplatu duga za zarade.

Zastupnica Crne Gore pred sudom u Strazburu, Valentina Pavličić, kazala je da se radi o 605 bivših radnika Radoja Dakića.“Procedura u ovom slučaju za sada ne može biti javna, jer zavisi od toga kako ćemo se izjasniti. Kada je riječ o jednostranim deklaracijama i prijateljskim poravnanjima, pravila suda nalažu da postupak ne može biti javan do donošenja odluka”, objasnila je Pavličić.

Proces prikupljanja informacija u vezi ovih predmeta je već započet, nakon čega će, kako je navela, obavijestiti Vladu o svom stavu.

Pavličić nije mogla da precizira koliko potražuje 605 bivših radnika, imajući u vidu da se podaci još prikupljaju, te da se tokom stečaja jedan dio djelimično ili potpuno namirio.Na pitanje da li je riječ o istom činjeničnom osnovu kao i u poravnanju sklopljenom 2017. godine, kada je Vlada petorici bivših radnika isplatila 217,3 hiljade eura, Pavličić je odgovorila potvrdno dodajući da, bez obzira na to, ne može da komentariše ništa o predmetima, jer postoji niz drugih procedura koje bi trebalo da se sprovedu.

Izvor: rtcg