Pomak u borbi protiv klanova, reforme u pravosuđu da budu održive

Evropska komisija u Non-pejperu za poglavlja 23 i 24 ukazala je da je međunarodna policijska saradnja od ključnog značaja da se nastavi borba protiv crnogorskih kriminalnih grupa. Kako se navodi, dokaz za to je hapšenje istaknutih članova crnogorskih kriminalnih grupa u inostranstrvu i oduzimanje osam tona kokaina u saradnji sa stranim policijskim službama, što je, kako se tvrdi, slučaj bez presedana. Navedeno je da je uhapšeno 10 članova crnogorskih kriminalnih grupa u inostranstvu, a osam u Crnoj Gori po stranim potjernicama.

Takođe se navodi da je crnogorska policija pouzdan partner državama članicama EU u borbi protiv kriminala i da je saradnja sa Europolom bila vrlo dobra. Crna Gora je razmijenila ukupno 3.274 komunikacije preko platforme Europola za tajnu komunikaciju (SIENA). Poboljšana saradnja crnogorskih službi sa SIENA uključujući odjeljenje za istrage organizovanog kriminala, poboljšalo je proaktivnost i efikasnost istraga, navodi se u dokumentu. Ističe se da prvi put u posljednjih nekoliko godina nije bilo ubistava u vezi sa obračunom klanova, koja su bila karakteristična za crnogorsku kriminalnu scenu u posljednjih desetak godina. Evropska komisija navodi da su tokom 2021. godine uhapšene vođe dvije kriminalne grupe u Crnoj Gori i inostranstvu što je prekretnica u boprbi protiv organizovanog kriminala. Što se tiče šverca cigareta, određeni koraci jesu napravljeni, ali nije bilo osuđujućih presuda u 2020. i 2021. godini. Navodi se da je Crna Gora tranzitna zona za šverc droge preko balkanske rute. Pominju se slučajevi otkrivenog kokaina u Zeti i nekoliko nelegalnih plantaža marihuane. “Nedovoljni kapaciteti za skladištenje oduzete droge ostaju problemi koje treba riješiti”, navodi se u dokumentu. Dodaju da se početni bilans rezultata u borbi protiv pranja novca poboljšao. Evropska komisija navela je u Non-pejperu da, iako neke ranije preporuke nijesu ispunjene u vezi sa pogavljem 23 (pravosuđe i osnovna prava), neki pozitivni pomaci postoje. Jedan broj imenovanja u pravosuđu, kako se navodi, je ostvaren, ali jedan broj tek treba da bude realizovan.

“To uključuje članove Sudskog savjeta, vrhovnog državnog tužioca i trojicu sudija Ustavnog suda. Taj proces mora biti takav da budu imenovana lica na osnovu konkretnih učinaka i da mogu da rade nezavisno i slobodno od bilo kakvog političkog uticaja”, navodi se u izvještaju.Navodi se da pravne reforme koje su potrebne za održiv napredak u oblasti vladavine prava moraju biti pripremane u skladu sa najboljim evropskim standardima i praksama Njihova čvrsta i beskompromisna implementacija je od ključnog značaja da se osigura nezavisnost i odgovornost sudstva. Crna Gora je nastavila saradnju sa tribunalom u Hagu u vezi sa rasvjetljavanjem ratnih zločina. Međutim, određene pravne i praktične prepreke da se efektivno ispitaju, procesuiraju i kazne počinioci ratnih zločina u skladu sa međunarodnim standardima ostaju i dalje. To uključuje posebne procedure za dokaze tokom suđenja, zaštitu svjedoka i nedovoljne kapacitete u Tužilaštvu i sudstvu. Opipljivi rezultati u krivičnim istragama u specifičnim slučajevima i dalje nedostaju, ističe se u Non-pejperu. Navedeno je da je u 2021. godini Specijalno tužilaštvo otvorilo 15 slučajeva protiv 70 fizičkih i 19 pravnih lica.

Izvor:RTCG