Lista kandidata naredne sedmice

Ustavni sud trebalo bi da do polovine iduće sedmice utvrdi listu kandidata za sudije Ustavnog suda a u konsultacijama će učestvovati i predsjednici poslaničkih klubova, rečeno je Portalu RTCG u Skupštini Crne Gore. Kako nam je saopšteno, cilj je da se obezbijedi najveća moguća većina i da se izaberu sve sudije.

Ustavni odbor 26. januara završio je saslušanja svih kandidata koji su se prijavili na javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.

Predsjednica odbora Simonida Kordić (DF) potvrdila je ranije da se obavljaju konsultacije unutar tog skupštinskog tijela u vezi sa izborom sudija.

Ustavni odbor predložiće četiri kandidata, a konačnu odluku donosi crnogorski parlament dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Na posljednjem glasanju u parlamentu niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom ni u drugom krugu glasanja.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina.

 

Na konkurs, raspisan krajem prošle godine, javili su se Marijan Aković, Snežana Armenko, Alija Beganović, Narcisa Maja Bošković, Nikola Golubović, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica, Fadil R. Kardović, Danica Kovačević, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Darko Mugoša, Mušović Medina, Zdenka Perović, Jadranka Novaković, Ivan Radojičić, Savo Rašović, Faruk Resulbegović, Jelena Ružičić, Momirka Tešić, Edmond Ujkaj, Azra Cama, Maja Šćepanović i Amer Šukurica.

izvor: rtcg