Nezavisni odbor da nadzire primjenu zakona

Radna grupa za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva definisaće mandat, sastav, strukturu i nadležnosti nezavisnog odbora ili tijela koje će nadzirati primjenu zakona i podzakonskih akata, kao i ostvarivanje sloboda i prava učesnika na izborima.

To je prijedlog Demokratske partije socijalistia (DPS) iz nove verzije dokumenta o principima za formiranje radne grupe, kojeg je ta partija dostavila poslaničkim klubovima i parlamentarnim strankama, piše Pobjeda.

DPS je tim rješenjem odbila zahtjev Gorana Danilovića (UCG) za formiranje vlade državnog jedinstva, kao garancije za primjenu zakonskih rješenja koje dogovori radna grupa.

U novom dokumentu nazvanom „Principi za formiranje radne grupe za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva“, DPS je predložila da radna grupa ili privremeni odbor bude formiran u Skupštini, posebnom odlukom. DPS se ovoga puta opredijelila za to da radna grupa treba da radi „dalju reformu“ umjesto „dalju dogradnju“ zakonodavstva, kako je prvobitno bilo predloženo, čime je ta partija izašla u susret prijedlogu Demokrata i Ure, koji su tražili „izbornu reformu“.

Ono što je usaglašeno sa opozicionim prijedlozima je da se radna grupa bavi implementacijom preporuka OEBSODIHR, zatim definisanjem prijedloga izmjena i dopuna Zakona o izboru odbornika i poslanika, kao i jačanjem sveukupnih kapaciteta, profesionalizma i transparentnosti organa značajnih za izborne procese, uključujući DIK i ASK.

 

Izvor:mina