Predložiće da na crnogorskoj zastavi bude i polumjesec

Bošnjačka stranka (BS) zvanično će, u okviru skupštinske radne grupe za izborne i druge reforme, predložiti da se na crnogorskoj zastavi pored krsta nađe i polumjesec, potvrdio je Televiziji Vijesti poslanik te partije, Ervin Ibrahimović.

Ibrahimović je kazao da je inicijativa o uklanjanju religijskih obilježja, odnosno krstova sa državne zastave Crne Gore, visoko na agendi BS.Prema njegovim riječima, BS je za građansku Crnu Goru.

„Ako krenemo od toga da je Crna Gora država svih nas, vjerujem da nikom neće smetati da li ima polumjesec, ili neki drugi vjerski simbol. Ali sam ipak za to - ili da svi u toj državi budemo jednaki, ili da nemamo favorita", naveo je Ibrahimović. On je rekao da legitimnom smatra i inicijativu više bošnjačkih organizacija iz dijaspore koje su od regionalnih i crnogorskih vlasti tražile da iz obavezne lektire uklone Njegošev “Gorski vijenac” i “Peščanik” Danila Kiša, ocjenjujući da se radi o “nacionalističkim djelima prema islamu i muslimanima”.

"Podržavam ono što će napokon staviti tačku na podjele. Moramo podsjetiti da su u prošlosti neki zli inspiratori, koji su dijelili ove prostore, iskorisitili nedovršenu priču o Njegošu i onaj neprosvijećeni dio, i uspjeli s njima da manipulišu, znamo šta se sve dešavalo i šta je učinio genocid u Bosni“, naveo je Ibrahimović.

Izvor: mina