Vitamin A vraća i oporavlja čulo mirisa

Kapi za nos sa vitaminom A možda bi mogle da liječe gubitak ili izmijenjeno čulo mirisa kod osoba koja su preležale kovid 19, kažu britanski istraživači.

Testiranje od 12 sedmica pokreće Univerzitet Istočna Anglija. Samo neki od pacijenata dobrovoljaca primiće terapiju, ali od svih će se tražiti da pomirišu jake mirise poput pokvarenih jaja i ruža.

Skeniranje mozga će provjeriti da li je vitamin popravio povrijeđene olfaktorne puteve, odnosno nerve za miris.

I dok ga većina ljudi prirodno povrati u roku od nekoliko sedmica, kod mnogih pacijenata poremećaj čula mirisa se zadržao.

Lina Alnadi /29/ iz Londona razvila je parosmiju nakon kovida 19, što znači da se miris mnogih uobičajenih stvari za nju promijenio.

Na primjer, voda iz česme ima užasan miris, koji se može porediti sa mirisom močvare ili kanalizacije.

Biljka korijander ima dašak dezodoransa, a jaja - jedna od njenih omiljenih namirnica - mirišu na izgorjelu gumu.

"Čulo mirisa uzimate zdravo za gotovo. Gubitak je bio poražavajući. To je dramatično uticalo na moju ishranu. Bilo je mnogo hrane sa kojom se jednostavno nisam mogla suočiti. To je bilo zaista uznemirujuće", rekla je ona.

Jednostavne stvari, poput tuširanja ili pranja zuba, takođe su neprijatne zbog iskrivljenog čula mirisa.

Ali situacija se postepeno poboljšavala i Lina je pronašla nekoliko životnih trikova koji pomažu. "Dodavanjem limuna ili čilija u hranu može se poboljšati miris", rekla je ona.

Vitamin A ili retinol pomaže u održavanju imunog sistema - odbrane tijela od bolesti i infekcija, vida - naročito pri slabom svjetlu, te kože i nekih sluznica, uključujući one u nosu.

Ovaj vitamin, rastvorljiv u mastima, nalazi se u mliječnoj hrani i nekom povrću.

Međutim, eksperti upozoravaju ljude koji uzimaju suplemente vitamina A da prekomjerno konzumiranje može biti štetno.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić