U Podgorici danas deveta Povorka ponosa

 

U Podgorici će danas biti održana deveta Povorka ponosa, pod sloganom "Ljubav ljudi". Izvršni direktor NVO Kvir Montenegro Danijel Kalezić kazao je za TVCG da će ovogodišnji Prajd izgledati uobičajeno kao i Parade prije korona virusa. Prajd počinje od 16 sati, a kako kaže Kalezić, pripreme za povorku su trajale od juna.“Mi smo danas srećni što ćemo moći poslije dvije godine da prošetamo Prajdom”, kazao je Kalezić i podsjetio da su prošle godine organizovali samo auto-kolonu.

“Što se društvenog momenta tiče kao što znamo, nažalost mržnja, podjele, svađe, polarizacije koje su nam nametnuli političari dominiraju. To je nešto što društvo mora da riješi i Prajd ove godine upravo reaguje i protiv toga, ne samo protiv mržnje koja je usmjerena ka nama iz LGBT zajednice, već protiv mržnje koja dominira u društvu i koja je nametnuta. I zbog toga i slogan - “Ljubav ljudi”, poručio je Kalezić.

On je kazao da ne zna koliko će građana samoincijativno doći na Prajd, te da će se poštovati sve epidemiološke mjere.

Kako je najavljeno, povorka će krenuti sa Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, od spomenika Kralju Nikoli i nastaviti ka mostu Blaža Jovanovića.

Odakle će nastaviti Bulevarom Stanka Dragojevića nakon čega će skrenuti u Bokešku ulicu i proći pored Trga Nezavisnosti sa kojeg će skrenuti u ulicu Slobode sve do hotela "Hilton" odakle će nastaviti Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do početne tačke.

Organizatori su pozvali sve koji žele da učestvuju u Povorci ponosa da se pridruže, uz poštovanje propisanih nacionalnih mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa i time zaštite sebe i ostale učesnike.

Povorci ponosa, kako je najavljeno, prisustvovaće potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministri vanjskih poslova i finansija i socijalnog staranja, Đorđe Radulović i Milojko Spajić i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, kao i lider LP Andrija Popović.

Izvor: Mina