Krivokapić "Ne podnosim ostavku, Vlada dobila podršku"

Vlada Crne Gore dobila je bezrezervnu podršku za nastavak svog puta, poručio je premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za medije u Vili Gorica, nakon što se danas sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Gabrijelom Eskobarom. On je kazao da tri ministra zaslužuju da budu zamijenjeni, ali da ne želi da govori o imenima.

"Ova vlada je isporučujući rezultate, koji su vidljivi i jasno prepoznati, dobila bezrezervnu podršku za nastavak svoga puta. Isti je stav i ministara koji su bili u proteklom perodu u Birselu i jeddan činjenica iskazana na najljepši mogući način - rad ove Vlade predsatvlja osvježenja za dosadašnje pristupe na evropskom putu.", kazao je Krivokapić.

Ono što je najznačajnije za Crnu Goru, kako je istakao, je da ova Vlada ima jasnu viziju koja okrenuta ka budućnosti.

"Kao što je istaknuto u današnjm razgovorima, je da sačuvamo ono što imamo, a to je najveće bogatstvo u našim ljudima, koji trebaju svoju sreću da grade na ovim prostorima. Za to je potreban intenzivan ekonomski razvoj", poručio je premijer.On je naveo da su za taj ekonomski razoj ponudili tri programa - "Evropa sad", "Crna Gora odmah" i "Evropa ovdje".

Najavio je da će sljedeće nedjelje prezentovati program "Crna Gora odmah", a za desetak dana i program "Evropa ovdje".

"Ti svi projekti i ono što je rađeno u prethodnom periodu je više prepoznato od međunarodne zajednice, nego od, pogotovo političkih, subjekata na ovim prosotrima. U današnjim razgovorima jedna od ključnih tema je bila i borba protiv korupcije i pohvaljen onaj stav još iz ekspozea, da će ova Vlada imati nultu toleranciju na korupciju. Iako je ovaj prostor bio prepoznat po političkoj korupciji i organizovanom kriminalu, rezultati koje je ova Vlada ostvarila kazuju da možemo da budemo mjesto u kome nema korupcije a da kriminal bude sveden kao svim pristojnim državama svijeta", rekao je Krivokapić.

"Neću podnijeti ostavku jer Vlada ima rezultate"

Premijer je ponovio da neće podnijeti ostavku.

"Zato što ova Vlada ima rezultate i brine o građanima, a ne o političarima", rekao je Krivokapić odgovarajući na novinarsko pitanje.

On je rekao da svaka opcija, bilo to novi izbori ili nova vlada, gubljenje je šest mjeseci.

"Crna Gora nema toliko vremena", poručio je Krivokapić.

Što se tiče rekonstrukcije Vlade, Krivokapić je kazao da je imao razrađen model, ali da su određeni političari krenuli drugim putem kada su vidjeli kriterijume za ministarska mjesta.

"Bio sam otvoren i imao model 8+8+2 koji je bio do kraja razrađen. Međutim, kada su određeni političari spoznali kriterijume za ta nova ministartsva koji će biti definisani i od kojih neću odustati, tada je nastao bojkot. Imao sam najbolju namjeru , ali ja nisam proces zaustavio. Ne znam ko ga može vratit, on je krenuo drugim putem", naveo je premijer u odgovrou novinara RTCG.

On je kazao da dogovor unutar parlamentarne većine ne zavisi od njega.

"Još jednom ću ponoviti, svaki njihov stav koji je vezan za 41 poslanika, ja prihvatam. Od prošle godine turbulencija ne prestaje. Svi se trebamo vratiti u svoj dio aktivnosti, preduzeti najviše što možemo, kao što radi predsjednik Skupštine, i na taj način damo svojim primjerom doprinos da sve ove procese pokrenemo", kazao je Krivokapić.

Neki ministri zaslužuju da budu smijenjeni

Predsjednik Vlade je sapštio da pripremaju analizu na osnovu koje će imati uvid kako je koje ministarstvo radilo.

Postigli su, kaže, mnogo više nego što su u pojedinim segmentima zacrtali.

Na pitanje da li neko zaslužuje da bude smijenjen od ministara, Krivokapić je kazao da "sigurno da zaslužuje" i da su tu tri ministra ali da ne bi govorio o imenima.

Eskobar se ne bavi kadrovskim pitanjima

Na pitanje da li je Eskobar imao zahtjeva kada je u riječ o kadrovskim promjena u vlasti, premijer je odgovorio odrično.

"Diplomate koje su profila gospodina Eskobara nikada sebi ne bi dozvolili da se miješaju u bilo kakva kadrovska pitanja", kazao je Krivokapić.

Izvještaj o dešavanjima na Cetinju da bude javan

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj smjeni direktora Uprave policije Zoran Brđanina i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, premijer je kazao da će insistirati da izvještaj o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom dešavanja na Cetinju 5. septembra bude javan i da će javnost suditi.

"Mislim da je dobro što smo se okrenuli institucionalnom djelovanju, da ne bude lično, jer vrlo često lično vas ponese u pogrešnom pravcu", dodao je Krivokapić.

Izvor:rtcg