Picula: Ne može se dovoditi u pitanje crnogorska državnost, a težiti u EU

Punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) i dalje treba da bude ključni prioritet Crne Gore, a to neće biti moguće ako se u pitanje dovode osnove crnogorske državnosti, poručio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

Picula je rekao da Izvještaj Evropske komisije jasno naglašava kako su tenzije između izvršne i zakonodavne vlasti usporile reformski rad."Preporuke bi trebalo sprovesti, ali za tako nešto je potrebna izvršna vlast koja ima koheziju i jasnu parlamentarnu podršku. Takva vlada ne bi trošila vrijeme na unutrašnje prepirke oko različitih shvatanja kako Vlada treba da izgleda i kakvi bi joj trebalo biti prioriteti", kazao je Picula.

On je dodao da ga brinu dešavanja u Crnoj Gori.

"Zabrinut sam, jer smatram da je ovaj status kvo neodrživ, uz dosad neuspjele pregovore o rekonstrukciji vlade i generalno nedvosmislenu stagnaciju zbog nedefinisane budućnosti vladajuće koalicije", rekao je Picula.On je kazao da je očito ozbiljna polarizacija unutar vladajuće koalicije, iskazana tokom prvih razgovora o rekonstrukciji vlade, gdje dolazi do drugačijeg viđenja ne samo sastava vlade, već i strateškog opredjeljenja.

Izvor: Mina