Potrošnja Longacefa više puta uvećana

Lijeka Longacef trenutno ima dovoljno, ali s obzirom na obim potrošnje koji je nekoliko puta uvećan od marta prošle godine, iz Montefarma upozoravaju da je potražnja prevazilazila sve planove potrošnje, pišu Dnevne novine.Više građana požalilo se u prethodnom periodu Dnevnim novinama da u pojedinim kovid bolnicama nijesu mogli da dobiju antibiotik longacef koji se koristi u terapiji liječenja od korona virusa, jer im je rečeno da ovog medikamenta trenutno nema.

Iz javne zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore “Montefarm” navode za DN da longacefa (ceftriaxon) ima trenutno u dovoljnim količinama. Ipak, oni napominju da je potrošnja ovog lijeka od marta prošle godine uvećana nekoliko puta, te da je “potražnja prevazilazila sve moguće planove potrošnje”.“JZUACG “Montefarm” snabdijeva lijekom Ceftriaxon (Lendacin prah/rastvor lOOOmg) sve domove zdravlja, bolnice i KCCG, ali ne i apoteke. Od pojave COVID-19 u Crnoj Gori, u martu 2020, pa do danas potrošnja ovog lijeka je uvećana nekoliko puta.

MONTEFARM je isporučivao neophodne količine, iako je potražnja prevazilazila sve moguće planove potrošnje. U ovom trenutku imamo dovoljnje količine pomenutog medikamenta”, kazali su iz Montefarma.Podsjećamo, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić nedavno je upozorio da zbog privremenog finansiranja budžeta može doći do poremećaja u snabdjevenosti zdravstvenog sistema ljekovima i medicinskim sredstvima.

Izvor:rtcg