Nijesu obezbijeđeni svi preduslovi za samostalno glasanje OSI

Dva dana uoči lokalnih izbora u 14 opština, osobe oštećenog vida neće moći da ostvare biračko pravo samostalno i tajno u svim opštinama, saopštio je Savez slijepih Crne Gore.

Podsjećaju da je Državna izborna komisija (DIK) na sjednici održanoj krajem marta, usvojila je izmjene podzakonskih akata, kako bi OSI bilo omogućeno samostalno i tajno glasanje.

Tim izmjenama, predviđeno je da osobe niskog rasta i osobe korisnici invalidskih kolica samostalno stavljaju listić u glasačku kutiju, a ne kao do sada, uz pomoć člana biračkog odbora, spuštanjem glasačke kutije.

Takođe, izmijenjen je šablon za glasanje za osobe oštećenog vida, propisivanjem da na istom moraju biti umetnuti metalni prstenovi, pa tragovi olovke više neće biti vidljivi na šablonu, čime će se eliminisati mogućnost narušavanja tajnosti glasanja.

Kako podsjećaju u Savezu slijepih Crne Gore, DIK je uputila Opštinskim izbornim komisijama (OIK) instrukcije prema kojima je, prilikom određivanja biračkih mjesta, neophodno voditi računa o njihovoj pristupačnosti za birače s invaliditetom.

Preporučeno je postavljanje traka u vidu etisona na svim biračkim mjestima, čime bi bilo omogućeno nesmetano samostalno kretanje biračima oštećenog vida, kao i štampanje glasačkih listića na Brajevom pismu, u vidu brošura informativnog karaktera, koje mogu poslužiti kao podsjetnik kada je riječ o redosljedu izbornih lista.

“Napominjemo da su u cilju unapređenja uslova za samostalno, tajno i dostojanstveno učešće osoba s invaliditetom u izbornom procesu izrađene Smjernice u saradnji sa Misijom OEBS. Ovim izmjenama, uspostavljena je dobra polazna osnova koja bi mogla dovesti do obezbjeđivanja uslova za ostvarivanje biračkog prava u skladu sa principima jednakosti i ravnopravnosti svih građanki i građana”, navode u Savezu slijepih Crne Gore.

Kažu i da predstavnici OIK ističu da su učinili sve kako bi u što većoj mjeri bile ispoštovane instrukcije DIK i organizacija koje se bave pravima OSI i aktivno zagovaraju njihovu punu uključenost u javni i politički život.

“Ipak, dva dana uoči lokalnih izbora u 14 opština, uvidom u podatke dostavljene od strane OIK, može se konstatovati da nijesu preduzete sve neophodne mjere, u cilju adekvatne implementacije odluka DIK-a u praksi”, poručuju iz Saveza slijepih Crne Gore.

Savjetnica za međunarodne odnose u Savezu slijepih, Katarina Bigović Kulić ističe da u kampanjama, video spotovima i debatama uoči lokalnih izbora, nije bilo riječi o unaprjeđenju kvaliteta života OSI.

"Imamo ispoštovane elemente pristupačnosti, ali ne možemo biti do kraja zadovoljni, zbog toga što osobe oštećenog vida neće moći da glasaju potpuno samostalno i tajno u svih 14 opština", kazala je Bigović Kulić.

Prema njenim riječima, iako je stanje poboljšano u odnosu na posljednje parlamentarne izbore, nije obezbijeđena mogućnost za jednako ostvarivanje biračkog prava osobama koje žive u urbanim i ruralnim predjelima, te je situacija u kojoj se nalaze birači oštećenog vida i dalje nepovoljna.

Dodaje da je diskriminacija u političkom životu podjednako prisutna i kada se radi o ostvarivanju pasivnog biračkog prava.

"Očekivanja društva i predrasude prema sposobnostima osoba oštećenog vida, uzrok su problema sa kojima se ove osobe suočavaju prilikom kandidature za odborničko mjesto, ili neku drugu javnu funkciju, čime se onemogućava njihovo aktivno učešće u političkom i javnom životu", naglašava Bigović Kulić.

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša, kazao je da ovaj izborni proces dočekujemo sa bitno promijenjenim propisima koji se tiču prava OSI u izbornom postupku.

"Ipak, čini se da uprkos unaprijeđenom pravnom okviru, izbornu administraciju čeka još dosta posla kada je u pitanju njena implementacija. Dostupni podaci pokazuju da veći dio OIK nijesu ispoštovali pomenute izmjene, niti obezbijedile samostalno glasanje OSI", ističe Mugoša.

Kako dodaje, pozdravlja napore koje su učinile pojedine Opštinske izborne komisije, kako bi implementirale navedene propise.

"Jasno je da je u pitanju proces koji će iziskivati vrijeme, ali takođe smatram da su pojedine novine mogle biti implementirane i tokom ovog izbornog procesa. Ovo pokazuje da se prava OSI i dalje ne poštuju i da smo, nažalost kao društvo još uvijek daleko od ravnopravnosti", kazao je predsjednik DIK-a.

Mugoša naglašava da će DIK, u skladu sa svojim nadležnostima nastaviti da daje doprinos unaprjeđenju prava OSI, kako bi svi građani i u dijelu izbornog postupka mogli uživati jednaka prava.

Savez slijepih će, kako kaže, pratiti dešavanja tokom izbornog dana i ukazati na eventualne nepravilnosti.

Nadaju se da će dogovoreni elementi pristupačnosti biti ispoštovani, te da se neće dešavati situacije poput one sa lokalnih izbora u Nikšiću, kada uprkos postojanju šablona sa metalnim prstenovima, usljed neadekvatne edukacije članova biračkih odbora, određenom broju birača nije bilo omogućeno samostalno i tajno glasanje.

Izvor: Rtcg