OIK Bijelo Polje: “Sve je spremno za lokalne izbore”

“Na lokalnim izborima koji će se održati u nedjelju omogućeno je ostvarivanje biračkog prava za 39.469 birača koji će glasati na 96 biračkih mjesta koji se nalazae na teritoriji Opštine Bijelo Polje” kazao je večeras predsjednik Opštinske izborne komisije Duško Vojinović.

 On je istakao da je najviše upisanih birača, njih 930, u OŠ “9maj” u Sutivanu, dok je biračko mjesto sa najmanje upisanih birača u Đalovićima na kojem će svoje glasačko pravo ostvariti 27 upisanih birača.

Predsjednik OIK –a je naglasio da je kao i do sada određenom broju birača omogućeno glasanje i putem pisma, odnosno da birač može ostvariti svoje glasačko pravo i van biračkog mjesta i to u slučaju starosti, invalidnosti, bolničkog liječenja odnosno kućnog liječenja usljed teže bolesti i boravka u ustanovi za smještaj odraslih invalidnih i starih lica.

“ Ovi birači su dužni da biračkim odborima do 13 časova podnesu zahtjev za glasanje putem pisma i to na obrascu PP koji sadrži razlog zbog kojeg ne može da glasa na biračkom mjestu. Takav zahtjev mora sadržati i adresu i donosi ga ovlašćeno lice koga takav birač ovlasti da može u njegovo ime da izvrši dostavljanje zahtjeva” pojasnio je Vojinović.

Kako je istakao predsjednik bjelopoljskog OIK-a, po prvi put je DIK dala određene smjernice za lica sa invaliditetom koja žele da glasaju.

“Za osobe koja se kreću u invalidskim kolicima, kao i za osobe niskog rasta po prvi put na svih 96 biračkih mjesta nalaći će se stočić koji je visine 40 cm i biračka kutija koja se postavlja na njega, tako da će i OSI moći sami da ubace glasački listić. Takođe, na 57 biračkih mjesta postoje pristupne rampe koje će olakšati kretanje OSI” kazao je Vojinović i dodao da je za samostalno kretanje slabovidih lica na trideset biračkih mjesta, OIK isporučila takozvane taktilne trake, odnosno itisone bordo boje koji će olakšati kretanje slabovidim licima.

“Takođe, za slabovide osobe OIK je ,po prvi put, a shodno preporukama DIK-a, izradila listiće na Brajevom pismu, tako da će slabovida osoba dolaskom na biračko mjesto moći da se upozna sa sadržajem glasačkog listića, zatim uzima šablon za glasanje, gdje se 11 brojeva poklapa sa otvorima na šablonu zaokruži broj koji je odabrala i tako može da ostvari svoje glasačko pravo” istakao je Vojinović.

Vojinović je kazao da će lokalne izbore posmatrati predstavnici CDT-a, NVO Ženska organizacija Feniks iz Berana i Udruženje mladih sa hendikepom i zaključio da je sve spremno za održavanje lokalnih izbora u nedjelju.

Večerašnjo konferenciji za medije prisustvovali su i članovi OIK-a  Gordana Femić-Trajković i Mehmed Salemović.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović