"Članovi i predsjednik OIK-a da se ponašaju po zakonu"

Državna izborna komisija dala je mišljenje i uputstvo da se svi članovi Opštinske izborne komisije Glavnog grada, uključujući i predsjednika, moraju ponašati u skladu sa Zakonom i poslovniku.

Predstavnik Pokreta "Evropa sad", Jakov Milatović, kazao je za Portal RTCG da je time poslata poruka da je ponašanje predsjednika Izborne komisije Veselina Vukčevića nezakonito i suprotno poslovniku. Pokret "Evropa sad" juče je poslao zahtjev DIK-u da se izjasni o postupanju Vukčevića u vezi sa lokalnim izborima u Podgorici, održanim 23. oktobra. "Shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, opštinske izborne komisije donose poslovnike o radu. Komisija je zaključila da se predsjednik Izborne komisije Glavnog grada, kao i svi članovi, u radu moraju pridržavati Zakona i poslovnika o radu Izborne komisije Glavnog grada - Podgorice", navodi se u odgovoru DIK-a, koji potpisuje Damir Suljević, član Komisije. Iz Pokreta su tražili mišljenje DIK-a na konkretna pitanja.

"Da li je predsjednik Izborne komisije nakon otvaranja sjednice, a prije otvaranja dnevnog reda, dužan da dozvoli članu Izborne komisije da Izbornoj komisiji dostavi predlog dopune dnevnog reda o kom bi se Izborna komisija, kao kolektivni organ, izjasnila u sklopu rasprave o dnevnom redu. Da li je predsjednik Izborne komisije, u slučaju usvajanja za dopunu dnevnog reda dužan da dozvoli nastavak sjednice Izborne komisije kako bi se Izborna komisija, kao kolektivni organ, izjasnila po svim usvojenim tačkama dnevnog reda", navodi se u zahtjevu. Takođe, pitali su da li je predsjednik Izborne komisije dužan da potpiše i dozvoli ovjeravanje pečatom sva akta Izborne komisije koja su usvojena većinom glasova svih članova izborne komisije. Vukčević je 15. novembra prekinuo sjednicu komisije, uz komentar da ne dozvoljava usvajanje, dopunu i izjašnjenja članova po pitanju dnevnog reda.

 

Izvor: RTCG