Otvorena izložba "Crno-bijeli ženski ram"

Izložba fotografija “Crno-bijeli ženski ram” otvorena je večeras u galeriji Centra za  kulturu u Bijelom Polju gdje je predstavljeno 40 radova 14 umjetnica iz Crne Gore.

Izložba je nastala kroz istoimeni projekat koji realizuje NVO Ženska Akcija iz Nikšića, a podržan je od Ministarstva kulture Crne Gore. 

Otvarajući izložbu potpredsjednik opštine Ernad Suljević je kazao da lokalna uprava kroz aktivnosti Kancelarije za rodnu ravnopravnost podržava akcije i projekte koje su usmjerene ka emancipaciji žena „Jer tako podržavamo jačanje demokratske kulture koja se prožima kroz stvaranje uslova za uključivanje što većeg broja žena u sve društvene procese koje streme napretku cjelokupne zajednice“ kazao je Suljević.  

Prema riječima Slavice Striković iz NVO Ženska Akcija iz Nikšića cilj projekta je afirmacija ženskog fotografskog stvaralaštvo u formi crno-bijele fotografije, kao posebnog načina umjetničkog izraza. Striković je naglasila da je značajna dimenzija projekta upravo što ženska kulturna tradicija u Crnoj Gori nije imala dovoljno vrjednovano mjesto, mnoga djela žena su "nestala", bila nevidljiva ili bila zaboravljena, pa je, kako je kazala Striković, većina umjetnica bila upućena na umjetnost koju su kreirali muškarci. 

„U ovom projektu fokus smo suzili na fotografiju kao način izražavanja, sa ciljem da ohrabrimo žene da snimaju i objavljuju, i što je najvažnije da znaju da svijetu fotografije nedostaje ženska perspektiva. Ta perspektiva jednako nedostaje i konzumentima fotografije, kao načina umjetničkog izraza", kazala je Striković i dodala da  projekat širom otvara vrata za fotografkinje, što može biti dobar primjer i za druge vidove umjetničkih i kulturno- produkcionih formi te probuditi interesovanje za veću vidljivost i promociju ženskog doprinosa kulturi, sa svim njegovim osobenostima, prije svih kod samih autorki fotografije ali, jednako važno i kod donosioca odluka u oblasti kulture.

Saradnici u organizovanju izložbe koja će biti otvorena do 9. novembra su Opština Bijelo Polje, Kancelarija za rodnu ravnopravnost pri Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i Centar za kulturu.

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA  RADIJA BIJELO POLJE