Ovih šest mirisa blagotvorno djeluju i na raspoloženje!

Ovi mirisi popravljaju raspoloženje, podstiču kreativnost i "pune" vas dobrom energijom!

Svi znamo da su mirisi najjači "stimulator" našeg mozga, da mogu najbrže da nas podsjete na neku uspomenu ili izazovu druge reakcije. Evo mirisa koje bi trebalo da uvrstite u svoj svakodnevni život, kako bi blagotvorno djelovali na vaše raspoloženje. Odaberite na koji način ćete ih uvesti u svoj dom - to mogu da budu mirisne svijeće, čaj ili čak kupka ili balzam za usne.

Limun

Svježi mirus citrusa pospješuje koncentraciju, smiruje i čini vaš um bistrijim. Ako ste nervozni, anksiozni ili se osjećate "pregaženo" zbog stresa, miris limuna će vas umiriti i oraspoložiti.

Lavanda 

Još jedan u nizu smirujućih mirisa, koristi se u aromaterapiji u slučajevima tenzije i depresije, a pomaže i kod glavobolja, čak i migrena. Umiruje i smanjuje emotivni stres.

Jasmin

Ovaj miris sinonim je za osjećanje samouvjerenosti, optimizma i energije. Koristite ga ako želite da se osjećate kao novi!

Ruzmarin

Stručnjaci koji se bave aromaterapijom nazivaju ga "biljkom za ponedjeljak ujutru". Miris ruzmarina će vas razbuditi, učiniti fokusiranijim, i istovremeno stimulisati pamćenje. Koristi se i za liječenje hroničnog umora i glavobolja.

Cimet

Stimulativni miris koji se "bori" protiv mentalne izmorenosti, povećava koncentraciju i fokus.

Nana

Bilo da je u pitanju čaj, mirisna svijeća ili čak žvaka, miris nane je idealan za trenutke kada morate intelektualno da se napnete. Dakle, ako vam predstoji neki dosadan ili zahtjevan zadatak, miris nane će "osvježiti" vaš um, povećati koncentraciju i učiniti misli jasnijim.

Koje vi mirise volite?

Izvor:Kolektiv.me