Antistresni plan ishrane: Jedite voće, jogurt i klice soje

Za oslobađanje od stresa i vraćanje tijela i uma u harmoničnu ravnotežu nude se razne vrste terapija, više ili manje uspješne.

Bečki lekar Hademar Bankhofer preporučuje antistresni plan ishrane podijeljen u tri dijela, tvrdeći da je izuzetno efikasan. Vezan je za određene satnice koje je lako ispoštovati.

* Između 16 i 17 sati pojedite porciju svježeg voća i jogurt. Jogurt povećava rezerve amino-kiselina triptofana i tirozina u krvi. Ova dva proteinska sastojka tjeraju umor, a bistre um i jačaju koncentraciju. Istovremeno, bakterije u jogurtu donose mir i harmoniju u stresom podrivenoj crevnoj flori.

* Oko 18 sati pojedite dvije jabuke, grejpfrut, dvije mandarine ili pomorandžu i tako obradujte organizam voćnim šećerom, dovoljnim da mozak proizvodi hormon sreće.

* Između 18 i 20 sati jedite dinstano povrće sa klicama soje. U povrću se nalazi antistresni mineral magnezijum, dok klice soje, zbog vitamina B, jačaju nerve. Neka se u jelovniku nađe i riba, jer njene bjelančevine pomažu da stres nestane.

Alkohol ne bi trebalo da unosite 15 minuta poslije jela. Kafa takođe ne pomaže u borbi protiv stresa, već čaj od kamilice koji sadrži eterična ulja. Ona djeluju opuštajuće i smirujuće na nervni sistem.

Izvor:CdM