Tri najveća mita o temperaturi kod djece

Povišena tjelesna temperatura je simptom mnogih bolesti, a uz nju dolaze i brojni savjeti okoline o načinu na koji treba da se reaguje. Najčešće mitove o povišenoj temperaturi ‘razbija’ pedijatar, dr Marko Petrović.

Kod beba i male djece koja još uvijek razvijaju svoj imunitet, često se javlja povišena tjelesna temperatura kao rekcija organizma na uzrok bolesti.

A na pitanja da li je temperatura, sama po sebi, opasna, da li je treba spuštati i na koji način i da li ona kod beba može da izazove fras, odgovara dr Marko Petrović, pedijatar na Univerzitetskoj dječjoj klinici.

– Prvi mit: Temperatura je jako opasna po dijete – netačno! Temperatura je prirodan, koristan odgovor organizma, a opasan može biti samo uzrok koji ju je izazvao.

– Drugi mit: Ako se temperature ne skida, ona će nastaviti da raste – netačno! Povišena temperatura veoma često prolazi sama, bez obzira na to da li ste primijenili lijek ili ne, i rijetko doseže vrijednosti koje se u narodu pogrešno smatraju “visokim” ili “opasnim”.

– Treći mit: Ukoliko se temperatura ne skida, dijete će dobiti fras – netačno! Fras se javlja kod oko 5 odsto procenata djece uzrasta 6 mjeseci do 5 godina i predstavlja bezopasan odgovor dječjeg organizma na prisustvo povišene temperature.

Izvor: Cdm