Uživajte u konzumaciji breskve jer ima pet benefita za vaše zdravlje!

Pijace su se napokon počele puniti sezonskim ljetnim voćem, a mnogima omiljeno među njime svakako su breskve.

 

Mame nas svojim slatkastim mirisom i lakoćom kombiniranja s drugim i slatkim i slanim namirnicama, no ujedno su bogate hranjivim tvarima te njihova redovna konzumacija pozitivno utiče na naše zdravlje. U tome nije zanemariv ni njihov uticaj na naš spoljašnji izgled, najviše kožu.

Jedna prosječna breskva sadrži 58 kalorija, puna je proteina, vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K, mangana, vlakna, gvožđa i kalijuma, a sadrži manje od 1 grama masti. Vrijedi istaknuti i bogatstvo antioksidanta, a napravi li se od ovoga voća sok, to omogućuje bržu apsorpciju i djelovanje na naš organizam već nakon 30 minuta.

Evo što takva kombinacija nutrijenata, minerala, vitamina i antioksidansa može učiniti za naše zdravlje.

  1. Poboljšava probavu

Prosječna breskva sadrži 2 grama vlakana, od čega ih je pola topljivo, a pola netopljivo. Upravo ona netopljiva povoljno utiču na našu probavu i pomažu s konstipacijom, dok topljiva hrane dobre bakterije koje utiču na zdravlje probavnog sistema.

  1. Smanjuje alergije

Spojevi koji se nalaze u breskvi povoljno utiču i na one koji se bore s ljetnim alergijama, najviše s peludi trava u vazduhu. Naime, kada je tijelo izloženo alergenima, ono otpušta histamin, odnosno kemilkaliju koja nastoji pomoći organizmu u odbrani od alergena. No istovremeno  histamin izaziva neugodne simptome alergije kao što su svrabež, kijanje i kašalj.

Tu nastupaju dobrobiti breskve jer njezini spojevi smanjuju otpuštanje histamina u krv te istovremeno ograničavaju upalne procese koji su posljedica alergijske reakcije.

  1. Zateže kožu

Ekstrakti breskve često se mogu naći u kremama za lice i tijelo, i to ne bez razloga. Naime, spojevi iz breskve poboljšavaju sposobnost kože da duže zadrži vlagu, a samim time koža je zategnutija. Sami cvjetovi breskve često se pak u alternativnoj azijskoj medicini koriste i za ublažavanje opeklina od sunčevih zraka

  1. Smanje nivo šećera u krvi

Breskva se često preporučuje kao dio obroka dijabetičara zbog svoje sposobnosti snižavanja nivoa šećera u krvi.

  1. Osnažuje imunitet

Redovna konzumacija bresaka koje obiluju spomenutim antioksidansima, vitaminima i mineralima može snažno uticati na stvaranje otpornijeg imuniteta organizma, što nam pak pomaže u lakšem nošenju sa sezonskim prehladama, ali i drugim bolestima.

Savjet: Kako biste nakon kupovine što duže sačuvali svježinu bresaka, u trgovini ili na pijaci birajte one tvrđe ili tek lagano mekane. Na sobnoj temperaturi mogu izdržati do najviše sedam dana, a želite li ih sačuvati za kasnije, operite ih, narežite na kockice i spremite u zamrzivač pa ih kasnije koristite za pripremu smoothieja.

Izvor:CdM