U službama hitne pomoći fali ljekara

Zavod za hitnu medicinsku pomoć raspisao je konkurs za 15 slobodnih radnih mjesta za koja se nije javio nijedan doktor, kazao je direktor te zdravstvene ustanove Saša Stefanović. 

On je potvrdio stavove Sindikata doktor

a medicine da fali ljekara u službama hitne pomoći.„Na birou rada nema doktora medicine i to je osnovni razlog deficita ljekara u zdravstvenim institucijama“, kazao je Stefanović za Pobjedu. Dodatni problem, kako je kazao Stefanović je i to što se najveći broj mladih ljekara kratko zadržava u jedinicama hitne pomoći, jer odlaze na specijalizacije.

To je nešto što ne krijemo. Ali mi u gradovima moramo po zakonu da održavamo 24 časa hitnu pomoć i pitanje je da li je bolje da imamo tri doktora i da oni pokrivaju traženo ili da ugasimo hitnu pomoć“, rekao je Stefanović.

On je istakao da Službe hitne pomoći, osim deficita doktora opterećuje i praksa da svakodnevno primaju pacijente čiji zdravstveni problemi upućuju na druge medicinske centre koji ih neopravdano usmjeravaju na hitnu.„Na taj problem, dodaje, više puta je ukazivao resornom ministarstvu“, rekao je Stefanović.

 

Izvor:MINA