Evo kako da pomognite djetetu da savlada stres zbog prvih školskih dana

Možemo reći da je septembar jedan od najnapornijih mjeseci. Povratak djece u školu samo je jedna u moru obaveza, a ponekad se dogodi da odrasli ne primijete kako se dij te boji početka školske godine.

Vrlo je važno obratiti pažnju na mališane, njihova osjećanja i razmišljanja, te im treba pomoći da se nose s emocijama i izazovima. Ovo su samo neki od prijedloga što učiniti, prenosi portal RealSimple.

Vježbajte školsku rutinu 

Čak i prije početka školske godine dijete treba naviknuti na raspored spavanja te razgovarati o džeparcu, hrani i ponašanju. Takvi će razgovori pomoći u smanjenju tjeskobe. To je važno jer ono što je djetetu poznato stvara osjećaj stabilnosti i sigurnosti.

Upoznajte dijete s okolinom

Ako dijete kreće u novu školu, jako je važno upoznati ga s putom do škole i okolinom kako mu nepoznato ne bi stvaralo strah i stres. Šetnju do škole možete iskoristiti za razgovor s djetetom.

Razgovarajte s djetetom

Bitno je razgovorom otkriti što je dijete mučilo u prošloj školskoj godini, što nije voljelo te zajedno smisliti kako to savladati.

Uvažite djetetove emocije

Dajte im do znanja da razumijete kako se osjećaju i da ćete biti tu da ih podržite. Poštujte ono što vam kažu i podržite ih. Potrebno je naučiti ih da je u redu bojati se i kako da se nose sa strahovima, a trebali bi znati i kada je potrebno potražiti pomoć i zaštitu od odraslih.

Budite uključeni u djetetov život

Roditelji trebaju biti svjesni okoline, škole i drugih roditelja, odnosno trebaju biti uključeni u školski život djeteta. Zatražite savjet, komunicirajte i budite zainteresovani, škola je važan dio života svakog djeteta i roditelj treba biti uključen u individualne potrebe svog djeteta.

Izvor: CdM