Jedite čokoladu svaki dan, a evo i zašto!

Čokolada ima lošu reputaciju zbog svoje slatkoće, ali i zbog toga što ima mnogo kalorija. Međutim, mnoga istraživanja ukazuju na to da ima impresivan raspon zdravstvenih koristi, piše Independent.

Čokolada ima lošu reputaciju zbog svoje slatkoće, ali i zbog toga što ima mnogo kalorija. Međutim, mnoga istraživanja ukazuju na to da ima impresivan raspon zdravstvenih koristi, piše Independent.

Milioni ljudi grickaju čokoladu svaki dan, a prosječni Amerikanac konzumira 4,5 kilograma čokolade godišnje.

Iako se konzumacija čokolade često povezuje s gojaznošću, kvalitetna čokolada (koja sadrži najmanje 70 posto kakaa) je zapravo puna antioksidanasa i vitamina. Što znači da ukoliko se konzumira redovno i umjereno možete imati i neke koristi.

Stoga dvije do tri kockice kvalitetne čokolade dnevno donijeće vam ovih deset pogodnosti.

Čokolada podiže raspoloženje, jer sadrži triptofan koji pomaže u proizvodnji serotonina. Serotonin vas čini srećnim.

Kakao maslac koji se nalazi u čokoladi zapravo pokriva zube zaštitinim filmom koji može pomoći protiv nakupljanja kamenca i bakterija.

Osim toga istraživači su još 2012. godine otkrili da čokolada pomaže protoku krvi oko vaših vena. To zapravo znači da može sniziti krvni pritisak.

Tamna čokolada prepuna je antioksidansa, vitamina, mikroelemenata i flavonoida. Oni poboljšavaju protok krvi u kožu, povećavaju gustoću i hidrataciju te pomažu u zaštiti od oštećenja od sunca.

Osim toga kvalitetna čokolada može utoliti vašu želju za slatkim što će vas spriječiti da jedete slatkiše bogate nezdravim šećerima. Osim toga prema naučniku Willu Cloweru, jedna mala kockica čokolade prije obroka pokreće hormone koji mozgu govore da ste siti, što pomaže sprečavanju prejedanja i grickanja.

Prema studijama Medicinskog fakulteta na Harvardu čokolada poboljšava protok krvi u mozak, a samim tim i kognitivnu funkciju. Takođe pomaže da bolje pamtite, posebno osobama starijim od 70 godina.

Pomaže i da smanjite nivo hormona stresa.

Studija Društva za medicinu majke i fetusa iz 2016. godine pokazala je da konzumacija čokolade može biti korisna za pravilan rast i razvoj fetusa.

Izvor: RTCG