Češće mazite i grlite djecu

Nema ništa ljepše od toplog roditeljskog dodira i zagrljaja. To posebno osjećaju tek rođene bebe. Naime, nježan odnos prema novorođenima može pozitivno da utiče na djetetove gene, pokazala je studija, čije je rezultate objavio časopis Development and psychopathology.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 94 beba starih tek pet nedjelja. Roditelji su redovno u dnevnik upisivali koliko su vremena provodili sa svojom djecom, ali su evidentirali i njihove navike – kada jedu, spavaju i plaču. Zahtijevalo se i da bilježe koliko je bilo kontakata sa bebama dok su brinuli o njima.

Poslije četiri i po godine istraživači su uzeli bebama uzorak sekreta iz nosa kako bi ispitali DNK djece koja su učestvovala u studiji. Uporedili su podatke dobijene od roditelja i DNK nalaze i otkrili da su djeca koju su roditelji manje mazili zaostala u biološkom razvoju u odnosu na vršnjake sa kojima su majke i očevi razmjenjivali više nježnosti.

Profesor Majkl Kobor sa Odjeljenja medicinske genetike UBC ustanovio je da se kod djece koja su imala manje fizičkih kontakata sa roditeljima pojavilo lagano starenje gena. Uvjeren je da studija nedvosmisleno pokazuje da takva djeca u djetinjstvu trpe veći stres.

Još jedna studija je potvrdila da ljubav koju iskazujete prema djeci utiče na njihov psihološki razvoj. Naime, drugo istraživanje je pokazalo da što više grlite i mazite svoju djecu, to njihov mozak ima više koristi. Ispitivali su 125 zdravih novorođenčadi i zaključili da je moždani odgovor na dodir roditelja bio snažniji nego dodir medicinskog osoblja u porodilištu.

Mada povezanost i važnost fizičkog dodira između roditelja i djece naučnici još ispituju, nema dileme da su prednosti grljenja višestruke. Maženje pomaže bebama da regulišu tjelesnu temperaturu, smanjuje stres koji doživljavaju tokom dojenja, zagrljaj je snažan lijek protiv bolova kod djece ali on smiruje i majku. Nježnost promoviše i rano povezivanje oca sa bebom a ukoliko mislite da previše grlite svoje dijete, slobodno učinite to još jednom. Jer ljubavi i brige nikad nije previše.

Izvor:CdM