Balkan više nema pravo da čeka da savremena tehnološka rješenja dođu do nas Inbox x

Premijer Marković obilježio početak II faze projekta SEEIIST: Balkan više nema pravo da čeka da savremena tehnološka rješenja dođu do nas
Premijer Duško Marković otvorio je jutros u Budvi međunarodnu konferenciju povodom početka druge faze projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIST) poručivši da je Vlada Crne Gore kada je prije gotovo tri godine inicirala ovaj projekat imala viziju, da su ovaj naučni projekat, od kojeg neće imati koristi samo građani Crne Gore već i cijelog Balkana, u međuvremenu podržali CERN, GSI i Međunarodna agencija za atomsku energiju, Evropska komisija te šest premijera država našeg regiona.
 
„Ne gajimo iluziju da naše društvo samostalno može dati presudan doprinos globalnom napretku. Ali istovremeno naša je obaveza i opredjeljenje da život ljudi na ovom prostoru učinimo kvalitetnijim, a duži životni vijek onih koji se liječe od najtežih bolesti – sasvim izvjesnim. Crna Gora je izabrala put aktivne uloge u globalnom naučnom i civilizacijskom napretku, ne čekajući da nam se savremena i inovativna rješenja poklanjaju ili da ona nas potraže na mapi naučno nerazvijenih država“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore otvarajući skup.
 
Obraćajući se predstavnicima vlada, međunarodnih organizacija, istraživačkih centara, akademske zajednice i biznis sektora premijer Duško Marković je poručio da crnogorska ekonomija već punu deceniju bilježi stabilne stope rasta, te da razvoj nauke uz razvoj zemlje treba da prati i rast kvaliteta života.
 
„A dalji društveni i ekonomski razvoj ne može se zasnivati na već primijenjenim znanjima. Zbog toga želim da poručim da ćemo započeti razgovore na temu povećanja zarada u zdravstvu, ali i u prosvjeti. Izdvajanja za nauku moraju pratiti i veća izdvajanja za one koji vode brigu o životima naših građana, kao i onima koji obrazuju našu djecu i mlade. Bez njihove uloge, pruženog znanja i energije, ni naučna dostignuća neće imati svoj puni domet“ – poručio je premijer Marković.
 
Predsjednik Vlade Crne Gore je ocijenio da su našoj zemlji potrebni projekti naučnog istraživanja koji putem prenosa tehnologija i međunarodne saradnje, donose nova znanja, bolje metode rada i bolju perspektivu za rad i život.
 
„Balkan više nema pravo da čeka da savremena tehnološka rješenja dođu do nas. Mlade i obrazovane ljude neće ovdje zadržati samo veće plate, bolji putevi ili nada u bolju budućnost. Trebaju nam aktivna jezgra naučno-istraživačke misli, nova znanja i kredibilni međunarodni partneri“ – rekao je u Budvi otvarajući međunarodnu konferenciju povodom početka druge faze projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.
 
 
Saopštenje i foto: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE