Tri razloga zašto vam kosa nije bujna i zdrava

Njega kose izuzetno je važna, ali nije pritom riječ samo koju vrsti šampona ili ulja koje koristimo. Međutim, ako se kosa njeguje na pogrešan način, nismo puno postigle.

Pritom nije riječ samo o vrsti proizvoda koje koristimo jer grešiti možemo i tokom sasvim uobičajene rutine. Zato se greške mogu pronaći već prilikom prvog nanošenja šampona, prenosi Fashion.hr.

  1. Kosu peremo u lošim uslovima

Osim što prilikom pranja kose možda i prečesto nanosimo šampon i još pored toga prečesto u nedjelji peremo, još je jedna velika greška pranje pretoplom vodom. Naime, kosa se na temperaturi od 38 stepeni oštećuje i puca. Zato se preporučuje da se kosa od šampona ili od regeneratora ispire hladnom vodom ili barem na temperaturi nižoj od spomenute. Rezultat će biti zdrava i sjajna kosa.

  1. Stilizujemo kosu dok je mokra

Kosa i teme nežno su područje, posebno pri dodiru s vodom. Budući da se sastoje od više slojeva, gornji prilikom pranja postaje osjetljiv na dodir i vrućinu. Zato se ne preporučuje ni češljanje mokre kose, baš kao ni stilizovanje gelom, sprejem ili sličnim preparatima. Savjetuje se da četku koristimo na suvoj kosi jer možemo koristiti i više ulja za raščešljavanje bez brige o tome hoće li nam kosa ostati masna.

  1. Koristimo previše proizvoda za njegu

Iako je maska ili pak ulje za kosu izuzetno preporučljivo, s njima se ne treba pretjerivati. Posebno je štetno kad sve preparate odlučimo koristiti isti dan pri čemu to za vlasište i kosu može biti previše. Ako baš ne možemo bez regeneratora i ulja, stručnjaci predlažu da svi proizvodi budu barem iz iste linije. Osim toga, oni se nanose tek na vrhove pa tako barem vlastište može odmoriti.

 Izvor: Nezavisne novine