Surutka je eliksir zdravlja: Dobra je za jetru, mišiće...

Koristi se u narodnoj medicini za jačanje imuniteta, za umor i iscrpljenost, povoljna je za sportiste, za oboljele od osteoporoze, ali i za potpuno zdrave osobe

Surutka je nusproizvod proizvodnje sira u kojem ostaju najbolji i najvrjedniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najbitnijih veza u mozgu. Surutku je preporučivao još Hipokrat, a u narodnoj medicini poznata je od davnina. Koristi se u narodnoj medicini za jačanje imuniteta, za umor i iscrpljenost, povoljna je za sportiste, za oboljele od osteoporoze, ali i za potpuno zdrave osobe. Najčešće se preporučuje osobama koje imaju neko oboljenje jetre. Zbog svih prednosti koje ima po ljudsko zdravlje, stručnjaci preporučuju svakodnevno konzumiranje surutke.

Pomaže kod mršavljenja

100 grama surutke ima samo 26 kalorija. Ona sadrži niz bjelančevina i stvara osjećaj sitosti. Surutka je siromašna mastima i kalorijama.

Pomaže kod zatvora

Surutka ima diuretska svojstva. Ona će brzo podstaći probavu i osloboditi v vas neprijatnog osjećaja nadutosti i zatvora. Ipak, nemojte pretjerivati sa konzumacijom, budući da bi mogla da izazove dijareju. Držite se količine do jednog litra dnevno.

Lijek za jetru

Ovaj napitak sadrži beta-laktoglobulin koji organizam snabdijeva aminokiselinama – BCAA, koje pomažu kod bolesti jetre, pa oboljelima  pomaže da žive duže i kvalitetnije.

Izgrađuje mišiće

Surutka, posebno ona u prahu, ne samo da će pomoći pri izgradnje mišićne mase, već i kod oporavka mišića nakon fizičkog napora.

Reguliše povišene masnoće u krvi

Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi. Nakon nekoliko nedjelja redovne konzumacije, to ćete moći da dokažete sopstvenim primjerom.

"Podstiče sreću" i smanjuje osjećaj umora

Surutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, i tako smanjuje osjećaj stresa i hroničnog umora.

Izvor i foto: Vijesti.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković