Voćne maske za lice vašoj koži vraćaju stari sjaj

Redovna njega kože od važnog je značaja ukoliko želite imati zdravu, sjajnu i hidratiziranu kožu lica. No, za vrijeme pandemije koronavirusa mnoge osobe su zanemarile ovu rutinu vodeći se činjenicom da su redukovale kretanja i ostale "zaključane" u kući.

Ako ste jedni od njih, pravo je vrijeme da koži vratite stari sjaj. Ako ste se zbog neredovne brige o koži suočili s aknama, mrljicama ili gnojnim naslagama, napravite prirodne maske za kožu koje garantuju uspjeh.

Maska od banana

Maska od banana, zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, nanovo hidrira kožu, a redovnom primjenom je štiti i od štetnih spoljnih faktora. Jedna zrela banana i jedna supena kašika meda ono su što vam treba. Pomiješajte ova dva sastojka da biste dobili gustu smjesu, nanesite na lice i čuvajte oko petnaest minuta. Nakon toga isperite lice vodom.

Maska od jabuka

Jabuke su prepune sastojaka koji pospješuju cirkulaciju krvi te povećavaju proizvodnju kolagena. Priprema ove maske zahitjevaće jednu jabuku i jednu supenu kašiku meda. Pomiješanu smjesu nanesite na lice i kao i s maskom od banana, čuvajte je na licu oko 15-20 minuta i isperite običnom vodom.

Maska od papaje

Ova tropska biljka sadrži enzime koji djeluju kao prirodni piling i vašoj koži vraća stari sjaj. Za ovu masku bit će vam potrebna dva-tri veća komada papaje i jedna supena kašika ružine vode. Pomiješajte navedene sastojke, nanesite na lice, uživajte nekih petnaestak minuta i isperite hladnom vodom.

Maska od lubenice

Sastojci lubenice umiruju i hidriraju kožu, ali i pružaju svojevrsnu zaštitu od sunca. Za pripremu ove maske bit će vam potrebne dvije ili tri veće kriške lubenice, jedna supena kašika jogurta i nekoliko kapljica svježeg limuna. Miješanjem sastojaka dobićete kašastu smjesu. Nanesite je na lice i čuvajte minimalno pola sata. Nakon tretmana isperite lice hladnom vodom i dobro posušite.

 

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka  Mulić