Zateže kožu, hidrira je i hrani: Najjeftinija domaća maska za lice je sve što vam treba ovog ljeta

Jeste li znali da apsolutno svaki dio lubenice može da se iskoristi - i kora i sjemenke? "Meso" lubenice je toliko sočno da vam je na prvi pogled jasno i logično kako su moćna njena hidratacijska svojstva.

Kada je riječ o kori - nju možete da korisitite za oporavak oštećene kože ali i za hidrataciju, takođe. Sjemenke lubenice su proteini sa dodatkom masnih kisjelina koje hidriraju i pomažu zatezanje kože.

Kao što svi već znate, lubenicu čini 90% voda - što joj daje hidratantna svojstva - pa su njeni glavni efekti hidratacija, zatezanje i omekšavanje kože. Ima moć da redukuje bore i ima pozitivan uticaj na suvoću kože.

Sastojci s kojima je najbolje kombinovati lubenicu

Hijaluronska kisjelina će pojačati uticaj hidratacijskog potencijala lubenice, dok će mliječna kisjelina podstaći eksfolijaciju - zbog čega su ova dva sastojka idealan par za prirodati lubenici. Ako želite da pojačate antioksidativni efekat - slobodno dodajte vitamine C i E 

Najveća prednost lubenice je što su pozitivni efekti koje ima po kožu vidljivi odmah. Međutim, ako ciljate na dugoročne efekte, onda se savjetuje i dugotrajna primjena - minimum 30 dana, do kada će se ćelije u potpunosti regenerisati i kada ćete uživati u efektima svog prirodnog beauty preparata.

Koje doba dana je najbolje za tretman lubenicom?

Mnogi dermatolozi savjetuju da je najbolje da svoju kožu probudite lubenicom. Kao tonik, nakon čišćenja kože, ali ujutru i uveče takođe možete da je primjenjujete. Zbog omekšavanja kože, tonik od lubenice omogućiće bolji prodor sredstava kojima hranite i njegujete kožu.

Maska za lice od lubenice i meda

Da da, super je to što smo napisali, ali vama treba recept za masku kojom ćete započeti cio ovaj proces, je l’ tako? Ovaj recept idealan je za one koji imaju kombinovanu kožu, a koja je ujedno i najčešći tip kože na svijetu. T – zona se više masti od drugih djelova lica, pa je zato s razlogom najproblematičnija. Lubenica će biti kao toner koji vlaži kožu, očistiće pore, a med će održati vlagu i ublažiti akne.

Mali savjet za one nestrpljive: Ova maska je malo ljepljiva, pa s toga nije toliko laka za uklanjanje. Nakon 15 minuta polako i nježno umijte lice.

Sastojci:

1/4 male lubenice

1 supena kašika meda

Sve što treba da uradite jeste da izgnječite lubenicu viljuškom, dodate med i lijepo izmiješate.

 

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić